4min

Tags in dit artikel

, ,

Vodafone 360 algemeen

Zoals gezegd wil Vodafone 360 ervoor zorgen dat al je sociale netwerken door middel van één interface beheerd kunnen worden. De sociale netwerken kun je namelijk koppelen met je Vodafone 360-account. Op dit moment is Vodafone 360 al internationaal uitgerold en zijn er al veel sociale netwerken beschikbaar. Vodafone 360 is het nieuwe platform van Vodafone en de medewerkers daar zijn dan ook bijzonder benieuwd hoe het gaat bevallen en ik moet zeggen: ik heb er mixed feelings bij op dit moment. Ik zal het allemaal duidelijk uitleggen waarom.

Stap 1: Het maken van een account.


Stap een is het maken van een account. Als klant zijnde wordt je account automatisch in de winkel gemaakt samen met de verkoper. Dan kies je dus een gebruikersnaam en een wachtwoord. Vervolgens vul je wat persoonlijke informatie in en je account is gemaakt. Eigenlijk heel simpel, maar Vodafone kiest er toch voor om dit samen de klant te doen. Dan kan er ook niks fout gaan.


Op de persconferentie van Vodafone was het testplatform (de pers kreeg het toestel voor officiële lancering al mee) echter niet beschikbaar, waardoor ik de volgende dag werd gebeld door een Vodafone-expert die vervolgens telefonisch een account met me aanmaakte. Al met al toch een tegenvaller dat Vodafone juist op de perslancering van Vodafone 360 in Nederland onderhoud moest gaan plegen. In ieder geval is het allemaal alsnog gelukt en het account werd al vrij spoedig gemaakt.

Stap 2: Het overzetten van je contacten


In deze stap worden de contacten overgezet van je oude telefoon naar je nieuwe Samsung H1 (in dit geval). Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden om je contacten over te zetten en allebei vind ik ze maar raar. De eerste is via SyncML, dit is een synchronisatiedienst die je contacten kan synchroniseren met een dienst op het internet. Veel back-uplocaties voor contacten gebruiken deze methode bijvoorbeeld. Echter ondersteunt niet elke telefoon SyncML, omdat het tegenwoordig toch een techniek is die niet echt meer wordt gebruikt.


De tweede mogelijkheid om je contacten over te zetten is door middel van je simkaart. Je kopieert al je contacten op je simkaart en vervolgens plaats je de simkaart over. Je selecteert dan in de interface op je Samsung H1 de mogelijkheid om simcontacten te importeren en je hebt je contacten overgezet. Een nadeel hieraan is dat er maar beperkte informatie meegeleverd kan worden. Foto’s, meerdere telefoonnummers, e-mailadressen, thuisadressen en overige informatie gaat allemaal verloren. Informatie die toch cruciaal is bij een telefoon die zich richt op sociale netwerken.

De eerste mogelijkheid ging voor mij overigens niet open ik moest dus door middel van een de simkaart mijn contacten kopiëren. Mogelijkheden om je contacten over te zetten via Google Contacts en Outlook ontbreken al helemaal. In mijn geval zeker een gemis, omdat juist Outlook en Google Contacts ervoor zorgen dat mijn contactgegevens volledig up-to-date zijn en blijven. Toch een gemis dat dit niet ondersteund wordt.

Stap 3: het gebruiken van Vodafone 360


Dan ben je eigenlijk klaar en mag je je gaan aanmelden voor sociale netwerken en uitzoeken hoe het nu allemaal precies werkt. Er zijn al een hoop sociale netwerken beschikbaar die je netjes per land kunt selecteren. Op die manier kun je bijvoorbeeld je MSN-lijst naar je telefoon halen of je Google Mail. Google Talk wordt overigens ook ondersteund. En zo zijn er nog een heel hoop andere diensten die ondersteund worden.


Grote diensten, waarvan je zou verwachten dat ze ondersteund worden, worden echter nog niet ondersteund, waaronder bijvoorbeeld Hyves en Twitter. In Nederland zullen, naar mijn mening, nog maar weinig mensen iets aan de dienst hebben. De belangrijkste netwerken ontbreken immers nog.

Dat betekent overigens niet dat deze netwerken niet meer ondersteund gaan worden. Vodafone heeft diverse updates gepland en Hyves wordt toegevoegd bij de eerst volgende update van Vodafone 360. Daarna is Twitter aan de beurt. Tegen die tijd zal Vodafone 360 ook wel verder ontwikkeld zijn en mogelijk is het dan wel een goed platform, want door het gemis van de grote spelers op dit moment denk ik dat Vodafone 360 nog niet klaar is om echt mainstream te gaan.


Ondersteuning van Vodafone 360 op andere mobiele platformen


Vodafone heeft voor de Samsung H1 en M1 een eigen platform gemaakt, gebaseerd op LiMo, wat staat voor Linux Mobile. Daarover heeft Vodafone een eigen schil gelegd en zo is Vodafone 360 ontstaan. Eigenlijk zijn het namelijk allemaal losse applicaties / diensten die aangeboden worden door Vodafone.


Deze kunnen natuurlijk ook gewoon op andere platformen gelanceerd worden. Vodafone werkt aan losse applicaties voor andere grote platformen, zoals Windows Mobile, Symbian en Android. Wanneer deze beschikbaar komen is echter nog niet bekend. Duidelijk is al wel dat ze eraan zitten te komen. Dan is ook het exporteren van contacten gemakkelijker, omdat je dan gewoon de applicatie installeert en zo je contacten uploadt naar de Vodafone 360-dienst.