2min

Egypte, India en andere landen in een groot deel van het continent Azië kampen momenteel met een grote internetstoring nadat eerder een tweetal internetkabels in zee nabij Alexandrië beschadigd werden. Verwachting is dat het nog enkele dagen zal duren voordat de schade herstelt is, providers hebben inmiddels maatregelen getroffen en laten de internetverbindingen over andere kabels lopen.

Hoewel de verbindingen langszaam hersteld worden lag in Egypte 70 procent van de internetverbindingen eruit nadat de twee onderzeese kabels beschadigd werden. Ook India werd flink getroffen door de schade, volgens het land werd de bandbreedte tot 50 procent teruggebracht door het voorval. Ook andere landen in de Golfregio meldden slechte of uitvallende verbindingen, Israël heeft geen problemen, dit land is met via andere kabel verbonden met Europa. De oorzaak van de schade is vooralsnog niet bekend, volgens de telecomminister van Egypte kan de zware storm van afgelopen week de oorzaak zijn.

De storing in het internet had wel grote gevolgen voor de financiële markten in Egypte. Volgens een handelaar die anoniem wil blijven moesten de handelaren op sommige momenten zonder recente cijfers in de aandelen handelen. Veel bedrijven zijn niet blij met het feit dat het internet er bijna de hele dag uit lag. "Als dit nog een keer gebeurt zullen we zeker alternatieven overwegen", aldus vice-gouverneur Tarek Amer van de Egyptische Centrale Bank.

Grote multinationals die hun helpdesks en andere diensten hebben outsourced in India, zijn momenteel druk doende om te bekijken of hun diensten problemen ondervinden van de internetstoring en welke oplossingen er mogelijk zijn.

Hoelang het duurt voordat de schade weer volledig hersteld is, is nog niet duidelijk. Volgens president Rajesh Chharia van de Internet Service Providers’ Association of India werken Indiase providers momenteel een afgeslankte diensten en gaat het zeker nog tien tot vijftien dagen duren, voordat alles weer als voorheen werkt. De meeste providers hebben de schade weten te beperken door het internetverkeer over een andere route te laten lopen.