2min

Tags in dit artikel

, , ,

Steeds meer ontwikkelaars verwijderen hun apps uit de Amerikaanse App Store en de Android Market. Er is een grote dreiging van enkele bedrijven die veel patenten in hun bezit hebben, zij dreigen namelijk naar de rechter te stappen. Deze bedrijven zijn van mening dat veel mobiele apps inbreuk maken op hun patenten.

De core business van veel van deze bedrijven is het opkopen van patenten. Door licenties te verkopen mogen ontwikkelaars deze patenten in hun producten gebruiken. Zo verdienen deze zogeheten patent trolls hun geld. Een tweede bron van inkomsten voor deze bedrijven is het voeren van rechtszaken tegen ontwikkelaars die geen licentie hebben maar wel bepaalde technieken gebruiken die zij gepatenteerd hebben.

Lodsys is een zogeheten patent troll. Deze onderneming stuurde in mei brieven naar diverse app-ontwikkelaars waarin ze met een rechtszaak dreigt. De ontwikkelaars zouden namelijk technologie gebruiken die door patenten zijn beschermd. Het bedrijf wil daar een vergoeding voor, anders komt het tot een rechtszaak.

Naast Lodsys blijken ook andere bedrijven brieven naar ontwikkelaars te hebben gestuurd waarin ze met gerechtelijke stappen dreigen. Diverse ontwikkelaars hebben in reactie daarop hun apps uit de App Store en Android Market gehaald. App-ontwikkelaar Simon Maddox is er een van. Shaun Austin, een andere Britse app-ontwikelaar, zegt dat het verkopen van software een punt heeft bereikt "waarop het niet langer levensvatbaar is". De Schotse ontwikkelaar Fraser Speirs maakt zich vanwege deze patentkwestie ernstig zorgen over zijn toekomst als ontwikkelaar.

Ook andere ontwikkelaars zouden klagen dat het door de dreigende rechtzaken te gevaarlijk wordt om nog zaken te doen in de App Store. Apple zei in een reactie dat ontwikkelaars zich geen zorgen hoeven te maken over dreigende rechtzaken, maar lijkt hiermee een roepende in de woestijn.