2min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft in het verleden een aantal fouten gemaakt. Het bedrijf had zich meer moeten concentreren op social networks, zoals Facebook heeft gedaan.

Dat zegt de voormalig CEO van Google, Eric Schmidt, in een interview met CNN. Schmidt, die momenteel voorzitter is bij Google, zegt dat hij zich meer had moeten focussen op het verbinden van mensen. "Facebook heeft een manier bedacht om uit te zoeken wie mensen zijn. Google had hier eerder aan moeten werken", aldus Schmidt.

Als Schmidt eerder had beseft dat sociale netwerken en rankingsystemen zo enorm zouden aanslaan, zou hij meer tijd en energie hebben gestoken in de ontwikkeling van deze diensten. De introductie van Google+, het nieuwe sociale netwerk van Google, noemt Schmidt "een gedeeltelijk antwoord" op zijn concurrent Facebook. Of Google+ net zo’n groot succes als Facebook zal worden, durft Schmidt niet te zeggen.

De belangrijkste les die de oud-baas van Google heeft geleerd, is dat je zeer snel moet meebewegen en inspelen op dergelijke fenomenen. "Anders trek je aan het kortste eind", zegt Schmidt.

Hij was niet alleen negatief over Google. Met lovende woorden sprak hij over de revolutie van de mobiele telefoons. "De nieuwe generatie telefoons kan zo veel meer. Eerst hadden mensen niet zo veel macht. Nu weten ze alles wat er speelt in de wereld en kunnen ze snel orde op zaken stellen. Dat kan bijvoorbeeld zelfs een regering omverwerpen, zoals bij de Arabische lente. Tegelijkertijd stelt het de gevestigde belangen in een democratie op de proef", aldus Schmidt.

Bijna twee maanden geleden zei Schmidt dat hij tekort was geschoten om Google op sociaal gebied groot te maken. Hij trok daarbij het boetekleed aan door te zeggen dat hij medeverantwoordelijk was voor Google’s falen op dit gebied.