2min

Yahoo dreigt Facebook met een rechtszaak als het sociale netwerk niet snel licenties afneemt voor diverse patenten. Yahoo wil dat Facebook deze patenten afneemt voordat het een beursgang maakt.

Volgens Yahoo maakt Facebook inbreuk op 10 a 20 patenten en moeten hiervoor licenties worden afgenomen. Yahoo weigert echter in detail te treden om wat voor patenten het gaat en waar ze precies betrekking op hebben. Ook hoeveel geld Yahoo wil zien van Facebook is onduidelijk net als de timing van Yahoo, waarom wil het zo graag geld zien voor een beursgang.

Yahoo laat zelf in een reactie weten dat het de verantwoordelijkheid heeft ten op zichten van de aandeelhouders en werknemers om het intelectueel eigendom van het bedrijf te beschermen. Een antwoord dat we inmiddels in een soortgelijke vorm ook al eens van Google, Samsung, Apple en vele andere IT-bedrijven hebben gehoord.

Verder laat Yahoo weten dat diverse andere internetbedrijven wel gewoon licenties hebben afgenomen op de patenten van Yahoo. Yahoo noemde hierbij echter geen namen.

Facebook heeft laten weten dat zij tegelijk met de New York Times op de hoogte zijn gesteld van de claim van Yahoo en nog niet genoeg tijd hebben gehad om deze te bestuderen. Wel zouden beide partijen gisteren rond de tafel hebben gezeten om de patenten te bespreken. Facebook is voornemens om dit jaar een beursgang te maken en zo’n 5 miljard dollar op te halen, de waarde van Facebook wordt momenteel geschat op zo’n 100 miljard dollar.

Rechtszaken wegens patentschending zijn niet langer nieuw te noemen. Sinds begin vorig jaar lijkt het aanklagen van andere IT-bedrijven wegens patentschending een nieuwe trend te zijn. De rechtszaken schieten als paddenstoelen uit de grond en sommige bedrijven hebben er inmiddels hun core-business van gemaakt. Het opkopen van patenten om vervolgens andere bedrijven financieel uit te kleden middels rechtszaken. Vooral Apple en Samsung weten elkaar goed te vinden in de rechtszaal.