We zijn er tegenwoordig aan gewend om vrijwel elke twee jaar een nieuwe mobiele telefoon of smartphone te kopen. Na twee jaar is je abonnement afgelopen, is je telefoon verouderd en waarschijnlijk ook enigszins beschadigd. Phonebloks moet hierin uitkomst gaan bieden, zodat je niet de hele telefoon hoeft te vervangen maar slechts een gedeelte.
Mensen die de afgelopen tijd de sociale media goed in de gaten hebben gehouden kennen waarschijnlijk het principe van Phonebloks al wel. De video waarin het concept van Phonebloks wordt uitgelegd wordt veelvuldig gedeeld op bijvoorbeeld Twitter en Facebook. Ook is er op televisie aandacht geweest voor het concept.
Phonebloks is een concept uit ons eigen kikkerlandje dat ervoor moet gaan zorgen dat er geen complete telefoons meer weggegooid worden, maar dat slechts de onderdelen die aan vervanging toe zijn vervangen hoeven te worden. Je kunt zelf bepalen uit welke onderdelen je telefoon is samengesteld. Dit spreekt veel mensen aan omdat ze vrijheid krijgen in hun keuze. Daarnaast willen mensen ook graag geloven dat ze goed bezig zijn voor het milieu. Tegenwoordig bestaat een steeds groter deel van het afval dat we met zijn allen weggooien uit elektronica. Door de korte levensduur van de gemiddelde mobiele telefoon ten opzichte van andere apparatuur leveren deze een grote bijdrage hieraan.
Genoeg te kiezen
De basis van het toestel bestaat uit een bord met allemaal gaatjes waarop je zelf een aantal blokjes kan plaatsen die uiteindelijk je mobiele telefoon vormen. Elk blokje is verantwoordelijk voor een specifiek onderdeel van de telefoon, hoe je die indeelt is helemaal aan jezelf, zolang het maar past. Zo zal de ene gebruiker kiezen voor een hele goede camera, terwijl de ander meer ruimte reserveert voor een grotere accu of een flinke opslagcapaciteit voor muziek. Ook moet er gekozen kunnen worden uit verschillende schermen, processoren en chips met andere doeleinden. Gaat een van de onderdelen kapot of voldoet die niet meer aan je wensen dan kan je die vervangen door een beter onderdeel, dan haal je dit onderdeel er gewoon tussenuit en vervang je hem door een andere. Op deze manier hoeft niet langer het volledige toestel weggegooid te worden.
Klinkt goed, maar is het haalbaar?
In mijn optiek is het een onhaalbaar concept. Hoewel er genoeg vraag naar lijkt te zijn, het filmpje is inmiddels meer dan 13 miljoen keer bekeken op YouTube en ruim 204 duizend mensen hebben de pagina geliked op Facebook, is het idee technisch gezien nog niet mogelijk maar ook financieel zitten er nogal wat haken en ogen aan.
Om dit mogelijk te maken zal er door fabrikanten flink in het project geïnvesteerd moeten worden omdat het technisch een flinke uitdaging is. Voordat fabrikanten in iets gaan investeren zullen ze onderzoeken hoe lucratief het op de lange termijn is. Juist daar zit de kink in de kabel.
Mocht de markt van smartphones inderdaad veranderen in een markt waarin losse onderdelen worden gekocht en gecombineerd in plaats van complete smartphones, dan heeft dit tot gevolg dat fabrikanten niet meer elke twee jaar een complete smartphone verkopen, maar slechts een paar onderdelen. Het gevolg is dat fabrikanten veel minder omzet en dus winst maken.
Daar komt nog bij dat er in de video gesproken wordt over de mogelijkheid om zelf te kiezen welk onderdeel je van welke fabrikant koopt. Hierdoor moeten fabrikanten ook nog de concurrentie aan gaan met elkaar om hun onderdelen te verkopen, wat ook weer leidt tot hogere marketingkosten.
Naast eerder genoemde punten zijn er ook nog andere beren op de weg. Zo moet er waarschijnlijk ook een nieuw mobiel besturingssysteem worden ontwikkeld om alle onderdelen goed te laten samenwerken. Daarnaast is het bij moderne smartphones zo dat veel onderdelen worden gecombineerd in één chip zodat er ruimte wordt bespaard, de prestaties verbeteren en het geheel energiezuiniger wordt. Een systeem waarbij de gebruiker zelf kan bepalen waar ieder onderdeel komt zorgt er dus voor dat het onmogelijk zal zijn om dezelfde prestaties en energiezuinigheid te halen in vergelijking tot bestaande Android-, iOS- of Windows Phone-toestellen. Ook zal een toestel met losse onderdelen waarschijnlijk een stuk dikker en zwaarder worden.
Verlies te groot
Uiteindelijk denk ik dat het feit dat fabrikanten door Phonebloks niet meer in staat zouden zijn elke twee jaar een complete smartphone te verkopen, voldoende reden is om er nooit in te stappen en het te ontwikkelen. Het idee van een smartphone die helemaal zelf samen te stellen is klinkt leuk, maar de huidige technologie in smartphones is zo verfijnd dat het niet mogelijk zal zijn om dezelfde prestaties en ervaring te bieden met Phonebloks. Natuurlijk is het prettig als je alle onderdelen helemaal zelf kan bepalen, maar niet als dit ten koste gaat van alles wat we nu gewend zijn.
Dat is zeker jammer, want het idee van een telefoon die helemaal zelf samen te stellen is spreekt niet alleen de mensen op de sociale media heel erg aan, maar mij persoonlijk ook. Alleen is het niet reëel.