AddComm hack onderstreept belang veilige supply chain

AddComm hack onderstreept belang veilige supply chain

Opnieuw is er leverancier van veel grote organisaties ten prooi gevallen aan cybercriminelen. AddComm is gehackt, een bedrijf dat klantcommunicatie doet voor onder meer de ABN Amro, Eneco, Essent, Vattenfall, een aantal waterschappen, woningbouwcorporaties en de Regionale Belasting Groep (RGB).  Bij de hack is veel data in de handen gevallen van cybercriminelen, AddComm doet er nu alles aan om die data niet te laten uitlekken, waaronder losgeld betalen.

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple Podcasts of een andere dienst.

AddComm is een partij de klantcommunicatie namens andere organisaties doet. Dat kan van alles zijn; brieven, facturen, jaaroverzichten, herinneringen, etc. AddComm heeft al zijn klanten geïnformeerd dat ze zijn gehackt en er mogelijk data in handen is gevallen van cybercriminelen. De klanten van AddComm kwamen allemaal vrij snel achter elkaar naar buiten met de mededeling dat hun leverancier, AddComm, is gehackt en er mogelijk klantdata is uitgelekt. 

De informatie vanuit AddComm is tot op heden beperkt gebleven. Het bedrijf lijkt getroffen te zijn door ransomware, maar de data is niet enkel versleuteld maar ook buitgemaakt. Er is direct een forensisch securitybedrijf ingeschakeld om deze hack te onderzoeken. Daaruit is gebleken dat er flink wat data is buitgemaakt, waaronder veel privacygevoelige informatie. Het zou gaan om een brede set persoonlijke data waaronder; naam, adres, woonplaats, e-mail. telefoonnummer, BSN-nummer en geboortedatum. Afhankelijk van de klant kan die data nog breder zijn met onder meer eigendomsgegevens van huizen en kantoorpanden, maar mogelijk ook energieverbruik of contractdetails. 

AddComm stelt in een verklaring de privacy van de klantgegevens van zijn klanten het allerbelangrijkste te vinden. Daarom heeft het besloten om de cybercriminelen losgeld te betalen om te voorkomen dat de data openbaar wordt gemaakt. Over het algemeen komen cybercriminelen die belofte wel na, al heb je nooit 100 procent zekerheid. Meer over de AddComm hack en de invloed op je supply chain in deze aflevering van Techzine Talks. 

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Techzine Talks seizoen 4

Inmiddels is het alweer het vierde seizoen van Techzine Talks! Coen en Sander maken sinds medio 2021 de Enterprise IT-podcast van Nederland en België. De afgelopen twee jaar verscheen er elke week een nieuwe aflevering van Techzine Talks. In 2024 gaan we hiermee door en informeren we luisteraars over de laatste IT-ontwikkelingen, de belangrijkste informatie rondom techevents maar duiden we ook nieuwe IT-trends. Je kan elke week een nieuwe podcast verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. Met feestdagen soms een dagje later.

Steun ons!

We hopen uiteraard dat je ons als luisteraar steunt! Dat doe je door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Vijf sterren ontvangen we graag! Ook staan we open voor feedback en je mag ons altijd ideeën sturen voor onderwerpen.

Meedoen?

Ben je een expert in een bepaald IT-vakgebied en wil je graag je kennis delen met onze luisteraars? Of heeft je organisatie de nieuwste en meest innovatieve IT-oplossing in huis? Neem contact op, dan bespreken wat de mogelijkheden zijn. De belangrijkste eis daarbij is dat het informatief moet zijn voor onze luisteraars.