Soevereiniteit in cybersecurity: balans tussen controle en innovatie

Soevereiniteit in cybersecurity: balans tussen controle en innovatie

Soevereiniteit in cybersecurity wordt steeds belangrijker voor Nederlandse organisaties, maar brengt complexe keuzes met zich mee tussen lokale controle en cloud-gebaseerde innovatie.

In een tijd van toenemende geopolitieke spanningen en strengere regelgeving worstelen organisaties met de vraag hoe ze hun cybersecurity soeverein kunnen inrichten zonder innovatie en effectiviteit op te offeren. Zahier Madhar, enterprise architect bij Check Point Software Technologies, werpt licht op deze uitdagingen in de nieuwste aflevering van Techzine Talks.

De kern van soevereiniteit in cybersecurity

Soevereiniteit in cybersecurity draait om meer dan alleen datalocatie en privacy. Het gaat over fundamentele vragen zoals: waar staat je threat intelligence data? Wie heeft toegang tot je firewall configuratie? En hoe voorkom je dat gevoelige informatie de Europese grenzen overschrijdt?

“Wat ik veel zie is dat organisaties zich zorgen maken over sandboxing technologie”, legt Madhar uit. “De informatie die aangeboden wordt aan het sandboxing platform kan gevoelige data bevatten waarvan je niet wilt dat het buiten Europa terechtkomt.”

Cloud versus lokale oplossingen

Een groot dilemma ontstaat doordat steeds meer cybersecurity leveranciers alleen cloud management platformen aanbieden. Dit botst met de wens van organisaties om management taken lokaal te beleggen. Checkpoint biedt daarom keuzes: organisaties kunnen threat intelligence via de cloud gebruiken of lokaal op een appliance draaien.

“Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van onze cloud met enorme big data hubs waar we AI modellen op loslaten, of je draait datzelfde platform lokaal”, aldus Madhar. Echter zijn lokale oplossingen niet zo real-time als cloudoplossingen.

Praktische overwegingen

Voor organisaties die soevereiniteit in cybersecurity overwegen zijn er enkele belangrijke factoren:

– Bepaal wat soevereiniteit voor jouw organisatie betekent
– Weeg af tussen real-time bescherming en lokale controle
– Zoek leveranciers die hybride oplossingen en certificering ondersteunen
– Zorg voor samenwerking tussen verschillende security tools
– Blijf innovatie en effectiviteit prioriteren naast compliance

De discussie over soevereiniteit in cybersecurity staat nog in de kinderschoenen, maar wordt steeds relevanter. Organisaties moeten nu al nadenken over hun strategie om voorbereid te zijn op toekomstige regelgeving en bedreigingen. Wil je meer weten? Luister naar deze aflevering van Techzine Talks!

Podcastspeler

Bovenaan deze pagina staat de link naar de aflevering van Techzine Talks op YouTube. Wil je liever hier in de browser luisteren, dan kan dat hieronder.

Eerdere afleveringen van Techzine Talks:

Techzine Talks seizoen 5

Inmiddels is het alweer het vijfde seizoen van Techzine Talks! Coen en Sander maken sinds medio 2021 dé Enterprise IT-podcast van Nederland en België. De afgelopen twee jaar verscheen er elke week een nieuwe aflevering van Techzine Talks. In 2025 gaan we hiermee door en informeren we luisteraars over de laatste IT-ontwikkelingen, de belangrijkste informatie rondom techevents maar duiden we ook nieuwe IT-trends. Je kan elke week een nieuwe podcast verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. Met feestdagen soms een dagje later.

Steun ons!

We hopen uiteraard dat je ons als luisteraar steunt! Dat doe je door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Vijf sterren ontvangen we graag! Ook staan we open voor feedback en je mag ons altijd ideeën sturen voor onderwerpen.

Meedoen?

Ben je een expert in een bepaald IT-vakgebied en wil je graag je kennis delen met onze luisteraars? Of heeft je organisatie de nieuwste en meest innovatieve IT-oplossing in huis? Neem contact op, dan bespreken we graag wat de mogelijkheden zijn.