3min

Tags in dit artikel

, ,

Facebook, het grootste social netwerk ter wereld heeft 750 miljoen actieve gebruikers. Ook in Nederland heeft Facebook een sterke groei meegemaakt. Momenteel hebben al meer dan 3,5 miljoen Nedelanders een profiel. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: Wie is die Facebook-gebruiker? Zijn het voornamelijk mannen of vrouwen, hoe oud zijn ze, waar wonen ze en waar zijn ze fan van? Om antwoord te geven op enkele van deze vragen publiceren we hier de geanalyseerde statistieken van de Nederlandse Facebook gebruiker.

Dat de Verenigde Staten het best vertegenwoordigd is zal bij de meeste wel bekend zijn, maar dat in Zuid Azië en West Afrika voornamelijk mannen gebruik maken van de site niet. Uit de analyse blijkt ook dat de gemiddelde leeftijd van gebruikers wereldwijd 28,2 jaar is.

In tegenstelling tot andere landen zijn de gegevens rondom de Nederlandse gebruikers op Facebook schaars. Daarom zijn we op onderzoek uitgegaan en hebben we o.a. onderzocht waar ze wonen, hoe oud ze zijn en waar ze fan van zijn. Nederland staat met bijna 3,5 miljoen gebruikers wereldwijd op plaats 31, achter kleinere landen zoals Hong Kong en België. Dit is te verklaren door de dominante positie van Hyves, één van de weinige sociale netwerken wereldwijd die op nationaal niveau anno 2011 marktleider was. Facebook heeft in Nederland 26 procent penetratie van de online populatie, en is daarmee de vierde meeste bezochte website van ons land.

Om te kijken waar de Nederlandse Facebook gebruikers wonen zijn alle steden in Nederland met meer dan 100.000 inwoners geanalyseerd. Amsterdam is zonder twijfel Facebook hoofdstad nummer één, met zelfs meer Facebook gebruikers dan inwoners. Dit komt waarschijnlijk doordat de targetingtool van Facebook de plaats Amsterdam ruimer opvat dan de gemeente Amsterdam. Tevens valt het relatief lage aantal gebruikers in Den Haag op. Nog geen 30.000 gebruikers geeft aan dat ze in Den Haag wonen.

Als we kijken naar de leeftijdsopbouw van alle Facebook gebruikers is de grootste groep die van 25 t/m 34 jaar gevolgd door 18-24 jaar. Relatief weinig tieners maken gebruik van Facebook. Slechts 9% van de gebruikers is tussen de 13 en 18 jaar. De ratio mannen/vrouwen is volledig gelijk; beiden vertegenwoordigen 50% van het gebruikersaantal.

De meest populaire Nederlandse fanpagina’s

Gezien er geen duidelijk overzicht is van de grootste Nederlandse fanpagina’s zijn we op onderzoek uitgegaan om dit te achterhalen. Uit ons onderzoek blijkt dat "New Kids" het populairst is met ruim 131.000 fans gevolgd door de pagina van "Oh Oh Cherso" met 70.000 fans. Het eerste bedrijf dat we tegenkomen is Pathé Bioscopen op plek 7 met ruim 33.000 fans. Ook de voetbalclubs Ajax, FC Twente & Feyenoord hebben veel fans op Facebook.

Naast de demografische gegevens is het interessant om te zien hoe Facebook gebruikt wordt.

Enkele cijfers op een rij:

  • De Nederlandse gebruiker logt gemiddeld 27 keer per maand in waarvan 50 procent van de gebruikers dat dagelijks doet;
  • 77 procent van de gebruikers keert wekelijks terug;
  • 33 procent van de actieve gebruikers gebruikt Facebook via hun Telefoon;
  • Gebruikers die hun telefoon gebruiken zijn tweemaal zo actief;
  • De gemiddelde gebruiker is gekoppeld aan 80 community pagina’s, groepen of evenementen;
  • De gemiddelde gebruiker plaatst 90 berichten per maand;
  • De gemiddelde tijd op de site per gebruiker bedraagt 54,3 minuten per maand;

Conclusie: Veel gebruikers kunnen worden getypeerd als heavy users die dagelijks inloggen en veel tijd doorbrengen op het netwerk.