3min

Mediaspelers

Qua mediaspelers is er voor Mac OS X een breed aanbod aan gratis en betaalde pakketten. Apple levert zelf Quicktime en DVD-speler mee voor het afspelen van video’s. Verder is er natuurlijk het bekende VLC. Omdat het aanbod aan mediaspelers zo groot is en dit meestal niet een product is waarvoor mensen willen betalen, zullen we ons beperken tot de populaire gratis mediaspelers.



Quicktime

Met de installatieschijf van Mac OS X wordt de gratis versie van Quicktime meegeleverd. In principe kan men zo goed als alles op het gebied van video’s afspelen met deze software. Om het beste resultaat te bereiken is het echter wel aan te raden om twee stukjes extra software te installeren, namelijk Flip4Mac en Perian. Dankzij deze twee uitbreidingen wordt het afspelen van codecs die vanuit Apple niet worden ondersteund alsnog mogelijk, wat een verademing is. Er zijn er namelijk nogal wat die van huis uit niet ondersteund worden, wat een groot nadeel is aan Apple’s eigen mediaspeler.

De invoering van Quicktime X veranderde erg veel aan het programma. De videospeler is op een dieet gezet en is helemaal terug naar de basis gegaan. In principe is er met Quicktime X niet veel meer mogelijk dan bestanden afspelen. Er is echter wel één zeer belangrijke functie ingevoerd en dat is de mogelijkheid om een schermopname te maken. Programma’s als Camtasia worden hierdoor per direct overbodig. Persoonlijk gebruik ik de functie regelmatig om even gauw iets op te nemen om aan een ander uit te leggen en dit werkt ideaal.



DVD-speler

DVD-speler is eigenlijk een aanvulling op Quicktime en is voornamelijk bedoelt voor het afspelen van DVD’s, zoals de naam al doet vermoeden! Het openen van een DVD-video kan je dan ook het beste met DVD-speler doen, Quicktime X ondersteunt immers geen DVD-afspeelfunctionaliteit. Over het programma valt niet veel te zeggen, het doet wat het moet doen en daar is het dan ook mee klaar.



MPlayer

Voor het afspelen van video’s met alternatieve software is MPlayer een bekende optie. Het programma is uitgerust met enkel de standaarduncties die je van een dergelijk stukje software verwacht. Het afspelen van een videobestand of een DVD verloopt prima, meer moet je dan ook niet verwachten van deze software.

Qua interface doet MPlayer het wel goed, als nadeel zien we wel dat de ontwikkelaars te graag effecten van Apple willen nabootsen, zoals het scherm dat op een vloeiende wijze maximaliseert. Op zich is deze nabootsing voor de eenheid van OS X prima, maar de animatie verloopt niet vloeiend en dan is het mooie er natuurlijk al snel van af.



VLC

Op Windows blijkt dat het echte werk toch van buitenaf moet komen en datzelfde geldt bij Mac OS X. De gemiddelde Windows-gebruiker zal VLC hebben en hetzelfde geldt voor de gemiddelde Mac-gebruiker. VLC is een alleskunner en ondersteunt dan ook zo goed als alle formaten waarin je een video kan krijgen.

De interface van VLC is echter allerminst gelikt of handig. De controller voor de video’s is losgekoppeld van het scherm van de video zelf en dat vindt ik persoonlijk erg onhandig. Er zitten wel een aantal standaardknoppen onder het videoscherm, maar voor de echte functies ben je toch aangewezen op de losse controller.

Zelfs met dit nadeel is VLC echter een meer dan goede videospeler en met recht de meest gebruikte van allemaal.

Aanrader

Wat betreft de aanrader voor het afspelen van videobestanden is de keuze van de gemiddelde gebruiker ook direct de beste. VideoLan Client oftewel VLC is een alleskunner en wat betreft gebruikersgemak ondanks de interface ongeëvenaard.

De opname-functie die Quicktime X biedt is echter wel erg handig en maakt ook van Quicktime X een must-have. Ook al staat het programma standaard al op je Mac.