3min

Fotobewerkingssoftware (2)

iPhoto

Apple’s meest gebruikte fotobewerkingssoftware zal naar alle waarschijnlijkheid iPhoto zijn. iPhoto maakt onderdeel uit van het iLife-pakket waarin verder ook nog software voor het bewerken van video’s en het maken van websites, muziek en dergelijke zit. Dit pakket kost 50 euro, maar voor 20 euro extra krijg je een versie die voor maximaal vijf Mac-systemen te installeren is.

iPhoto is net als Lightroom en Photoshop Elements niet alleen bedoelt als bewerkingssoftware, maar ook om je bibliotheek aan foto’s te kunnen beheren. De focus lijkt dankzij functies als ‘Faces’ zelfs meer hierop te liggen. iPhoto kan bijvoorbeeld automatisch een galerij aanmaken van één persoon, dankzij gezichtsherkenning.

Qua bewerken van foto’s zijn de functies dan ook vrij gelimiteerd. Het automatisch aan laten passen van foto’s zal voor sommigen misschien al voldoende zijn. Handmatig valt bijvoorbeeld het contrast, de belichting en de warmte van een foto prima aan te passen met iPhoto, verder is het ook prima mogelijk om op zeer eenvoudige wijze een foto te retoucheren of om rode ogen te verwijderen, maar qua verbetering van de foto’s houdt het hier dan ook wel een beetje op.

Het sterke punt van iPhoto, naast het beheren van de bibliotheek, zit hem dan ook in de mogelijkheid om zelf een scala aan producten zoals kaarten, kalenders en fotoboeken te creëren dankzij een aantal strakke templates die Apple heeft meegeleverd.

Zoals duidelijk mag zijn is iPhoto bedoelt voor de weinig eisende thuisgebruiker die in een handomdraai een mooi fotoboekje of iets dergelijks wil creëren en de bibliotheek op orde wil houden.

Aperture

Voor de gebruiker die verder wil gaan dan waar iPhoto stopt heeft Apple het programma Aperture. Deze software is net zo goed in staat om een bibliotheek te beheren, maar gaat wat betreft het bewerken van foto’s duidelijk een stuk verder. Het programma richt zich daarmee ook eerder op de professional.

De prijs van Aperture heeft sinds de komst van de Mac App Store een flinke ommekeer doorgemaakt. Voor de komst van de store betaalde men ongeveer 200 euro, maar sinds 6 januari is de prijs vanuit Apple’s online winkel veranderd naar 63 euro. In de gewone winkel betaal je overigens nog altijd de hoofdprijs, ongeveer 175 euro. Het is dus sowieso aan te raden om Aperture aan te schaffen in de App Store.

Aperture is tevens bedoelt om foto’s te delen via webgalerijen en is ook in staat om diavoorstellingen te maken in HD-kwaliteit.

Aanrader

Het is natuurlijk maar net wat je wilt. Ben je een professionele fotograaf, dan wist je waarschijnlijk al lang dat je goed af bent met een combinatie van de pakketten. In die combinatie zal in ieder geval Adobe’s Photoshop een plaatsje krijgen, maar voor het echte werk zou een extra pakket om de foto’s mee te beheren wel gewenst zijn. Voor het beheren van die foto’s zou ik zelf dan Lightroom of Aperture aanraden.

Voor de beduidend minder veeleisende thuisgebruiker is in principe elk pakket dat een bibliotheek kan bijhouden uitermate geschikt. Dankzij de grote integratie met OS X zou ik persoonlijk voor iPhoto kiezen. Wil je toch wat meer aan kunnen passen aan je foto’s, dan denk ik dat je met Adobe’s Photoshop Elements een mooi pakket tot je beschikking hebt, maar je persoonlijke voorkeuren zullen bij de keuze een grote rol spelen, want Elements, Lightroom, Aperture en iPhoto zijn allen geschikt.

In deel VI: Windows en meer…

Het laatste belangrijke punt dat we moeten bespreken is hoe je altijd nog kan terugvallen op Windows wanneer dat nodig is. Mac OS X is een volwaardig besturingssysteem maar sommige zaken zijn nou eenmaal alleen op Windows beschikbaar. Ook het verder aanpassen van Mac OS X en een blik op de toekomst worden meegenomen in het laatste deel.

• Windows draaien op je Mac • Mac OS X verder naar je hand zetten
• Vooruitblik op Mac OS X Lion

In totaal zijn er 6 delen verschenen in de reeks "Overstappen naar Mac OS X", het volgende deel is: Overstappen op Mac OS X: Deel VI – Windows en meer….