2min

Fotobewerkingssoftware (1)

Qua fotobewerking zijn er talloze programma’s voor Mac OS X. We beperken ons in deze voornamelijk tot de meest gebruikte opties. Het gaat dan om software van Adobe en Apple.

Adobe biedt met een aantal populaire opties, namelijk Photoshop, Photoshop Elements en Lightroom. Apple biedt twee verschillende pakketten namelijk iPhoto uit de iLife-serie en Aperture.

Adobe Photoshop

Veruit de bekendste software voor het bewerken van foto’s is natuurlijk Adobe’s Photoshop. Nadeel van deze software is dan ook direct dat dit ook gelijk een heel duur pakket is. Voor de volledige versie betaal je immers bijna 1000 euro. Voor een upgrade vanaf een oudere versie van Creative Suite ben je iets meer dan 200 euro kwijt.

De eerste versie van Photoshop is inmiddels al meer dan 20 jaar oud en in de tussentijd is er veel veranderd. Adobe wist met Photoshop echter wel een aantal nieuwe standaarden voor fotobewerkingssoftware te zetten. Zo werden de aanpasbare toolbars en het werken met layers dankzij Photoshop gemeengoed. Tegenwoordig zijn dergelijke programma’s normaal gezien van dit soort features voorzien, maar er was een tijd dat dit anders was.



In die twintig jaar tijd is Photoshop uitgegroeid van fotobewerkingssoftware naar zo veel andere functies. Mensen maken tegenwoordig ook gebruik van de software om bijvoorbeeld websites en posters te ontwerpen. Door alle toevoegingen die Adobe in de loop der jaren heeft gedaan is Photoshop wat minder geschikt geworden om te gebruiken voor fotobewerking, omdat het geheel door de vele functies minder overzichtelijk is geworden. Voor mensen die meer willen dan alleen foto’s bewerken is Photoshop natuurlijk ideaal.

Adobe Photoshop Elements

Wat dat betreft is het maar goed dat Adobe ook een afgeslankte variant van Photoshop levert, genaamd Photoshop Elements. Adobe heeft deze versie gemaakt voor de thuisgebruiker die zich vooral wil beperken tot het bewerken en beheren van foto’s.

Om die reden is er ten opzichte van Photoshop een veelvoud aan functies verwijderd, wat ook de veel lagere prijs van ongeveer 120 euro rechtvaardigt. Overigens is de kans groot dat je Elements al op de plank hebt liggen, omdat deze ook regelmatig met fotocamera’s en scanners wordt meegeleverd.

Ten opzichte van de volledige versie van Photoshop is er overigens niet alleen maar gesneden in de features. Er zijn ook een aantal mogelijkheden toegevoegd, zoals het beheren van foto’s door middel van een ingebouwde bibliotheek. Voor de gemiddelde enthousiaste fotograaf biedt Elements voldoende functies voor een zeer redelijke prijs.

Adobe Lightroom

Een derde bekende is Adobe’s Lightroom, welke eigenlijk veel trekjes van de hierboven besproken programma’s heeft. Het programma is bedoelt als beheersoftware, maar kan ook qua bewerkingen van foto’s best het een en ander. Lightroom is voornamelijk bedoelt als aanvulling op de volledige versie van Photoshop.

Lightroom is dan ook weer meer bedoelt voor de professionele fotograaf en niet zo zeer voor de hobbyisten onder ons. De prijs van Lightroom liegt er dan ook niet om, deze fotobeheersoftware kost je ongeveer 300 euro.