De fans getemd

We hebben het tot hier alleen gehad over het vervangen van koelers en fans, maar zien daarbij een ander essentieel punt over het hoofd. Over het algemeen draaien fans hun rondjes op 12 volt. Vaak is dat niet strikt noodzakelijk.

Een fan aansluiten op 5 volt behoort tot de opties, maar verwacht dan niet al te veel airflow meer. Met wat handigheid is het ook prima mogelijk om een fan van 7 volt te voorzien, een mooi compromis, want de fan is doorgaans een flink stuk stiller, terwijl er nog wat airflow overblijft. In de afbeelding hieronder kun je zien welke draden van een molex-stekker je moet gebruiken om een bepaald voltage te krijgen.


Wil je meer flexibiliteit dan kun je een fancontroller aanschaffen of zelf bouwen. Fancontrollers zijn ook in allerlei soorten verkrijgbaar, van vrij simpel en goedkoop, tot wat meer geavanceerde apparaten die dan flink meer kosten. Met een fancontroller bepaal je zelf welke fans voor hoeveel koeling zorgen. Mocht je een temperatuur gestuurde fancontroller aanschaffen dan wordt een en ander voor je geregeld zonder dat je er omkijken naar hebt. De ideale situatie dus, ware het niet dat dergelijke fancontrollers, zoals gezegd, heel wat duurder zijn.Overigens kan het gebeuren dat fans na enige tijd wat luidruchtiger worden. Net als auto’s is het voor ventilatoren goed om af en toe onderhoud te krijgen. Mochten je fans hoorbaar luidruchtiger worden dan kun je met een drupje naaimachineolie het probleem verhelpen.