2min

Veeltalig en Gamen

Veeltalig

Sinds de introductie van Windows Vista is het in sommige uitgaven mogelijk om de taal van het systeem deels te veranderen door via Windows Update een taalpakket te downloaden. Deze optie kent Mac OS X al langer, en direct out-of-the-box. Wanneer een andere taal geselecteerd wordt moet de gebruiker uitloggen en weer opnieuw aanmelden en het systeem is direct bruikbaar in de geselecteerde taal. En omdat OS X slechts in één variant bestaat, heb je ook niet achteraf het probleem dat je eerst moet upgraden naar een duurdere versie om van taal te kunnen veranderen.

Gamen op de Mac

Een veelgehoord argument om niet voor een Mac te gaan, is dat er zo weinig games voor het OS X-platform zijn. En op zich is de opmerking terecht, want in vergelijking met het aantal games voor Windows, valt OS X in het niet. Maar eigenlijk mag deze reden niet de doorslag geven om definitief niet voor een Mac te gaan, daar een Mac ook gewoon Windows kan draaien, mocht het van belang zijn. Hier komen we later nog op terug.

Daarnaast is het zo dat analisten verwachten dat gamen op desktop-systemen meer en meer naar de achtergrond verdwijnt. Games met een reeds betrouwbare userbase zoals World of Warcraft zullen blijven bestaan, maar er komen steeds minder topgames uit op desktop-systemen. Dit heeft alles te maken met de massale piraterij waarmee desktop-systemen te maken hebben. Veel ontwikkelaars kiezen zodoende voor systemen als de PlayStation 3, Nintendo Wii of Xbox 360.


Desalniettemin ziet ook Apple in dat gaming ‘big business’ is. Het iOS-platform waar de iPhone en iPods op draaien, is op het moment zelfs het meest gebruikte platform om mee te gamen. Wat dat betreft toont Apple wel aan dat het bedrijf wel degelijk aan de gamers denkt.

Dit laatste blijkt ook steeds meer te gelden voor de Mac. Apple opende onlangs een aparte gamesectie voor games voor Mac OS X en ook Valve, één van de grotere uitgevers wereldwijd gezien, opende een aantal maanden geleden het Steam-platform voor Apple-gebruikers. Steam is het grootste digitale platform voor het verkrijgen van games en biedt op de PC honderden titels aan.

Het aanbod voor de Mac is op het moment nog altijd wat karig, maar lijkt wel steeds meer te groeien. Steeds meer ontwikkelaars kiezen in het geval van games die ontwikkeld worden voor de PC, ook voor een Mac-versie.

In deel IV: Software

Nu we de grote ins en outs van Mac OS X hebben besproken wordt het tijd om een aantal belangrijke software te bespreken.

Onderdelen die aan bod zullen komen in het volgende deel zijn:

• Office Suites • Messenger-clients
• Browsers • Mailclients

In totaal zijn er 6 delen verschenen in de reeks "Overstappen naar Mac OS X", het volgende deel is: Overstappen op Mac OS X: Deel IV – Software.