3min

Tags in dit artikel

, ,

UNetbootin

Toelichting


Bij het gebruik van Linux Ubuntu kun je tegen enkele problemen aanlopen. Bij de installatie van Ubuntu 8.04 heb je standaard geen internetdrivers, waardoor internetten onmogelijk is zonder eigen handelingen en dus heb je een tweede pc nodig waar wel internet op beschikbaar is om drivers te downloaden. Bij het gebruik van Ubuntu 8.10 heb je wél de beschikking over bedraad internet, maar het draadloze netwerk doet niets. Dit is wel te repareren via het terminalvenster en een connectie met het internet. Hoe je dat doet leg ik verderop in deze tutorial uit.

USB-stick slipstreamen


Om ervoor te zorgen dat je Ubuntu op je Eee PC kunt installeren, heb je een USB-stick van minimaal 1GB nodig. Of een USB-cd/dvd speler. Aangezien veel mensen geen USB-cd/dvd speler hebben, leg ik in deze tutorial uit hoe je Ubuntu op een bootable USB-stick zet.

Dit doe je met behulp van het programmaatje UNetbootin. Deze is te verkrijgen voor zowel Windows als Linux en is hier te downloaden. Dit programma streamt een aantal onderdelen in de Live cd van Ubuntu, waardoor hij ook vanaf een USB-stick geboot kan worden. Veel mogelijkheden zijn er niet, maar ik neem ze even door:

Bij "Distribution" kun je kiezen welke Linux distributie je wilt downloaden en daarnaast kies je voor welke versie. Normaal gesproken kies je hier de nieuwste. Als je al een .ISO image van Linux op je computer hebt staan, kun je de optie "Diskimage" kiezen. Op deze manier hoef je geen image van internet te downloaden voordat je kunt beginnen met streamen.

Via "Custom" kun je een Linux Kernel en Initrd selecteren en daarvandaan een bootable installatiedisk maken. Deze optie is voor de meer ervaren gebruiker.

Onderaan kies je bij "Type" waar de Bootable USB-schijf naartoe moet. Hier kies je voor de USB-stick die je wilt gaan gebruiken om Linux Ubuntu vanaf te installeren. Aangezien Windows de USB-sticks automatisch herkent, kun je voor je eigen veiligheid de optie "Show All Drives" uitgevinkt laten.


Wanneer je op "OK" drukt gaat de rest vanzelf. Wanneer je nog een image moest downloaden, zal het programma hier mee beginnen.


Vervolgens wordt de zojuist gedownloade, of eerder gekozen, .ISO-file uitgepakt en naar de USB-stick gekopieerd. Afhankelijk van de schrijfsnelheid van de USB-stick kan dit een tijdje duren.


In de volgende stap worden de bestanden die ervoor zorgen dat de USB-stick bootable is, naar je USB-stick gekopieerd. Deze stap duurt slechts enkele seconden. Als dit gedaan is krijg je de melding dat de installatie naar de USB-stick geslaagd is en dat je opnieuw op moet starten. Je bent echter nog niet helemaal klaar.


Zodra je opnieuw bent opgestart ga je naar de USB-stick via "Deze Computer" of Windows Verkenner. Er volgen nog drie korte, maar belangrijke stappen.
  1. Op je USB-stick staat een bestand "syslinux.cfg. Dit moet je veranderen in syslinux.old
  2. Open de map "isolinux", en verander het bestand isolinux.cfg in syslinux.cfg.
  3. Ga weer terug naar de hoofdmap, en verander de naam van de map isolinux in syslinux.