Abonneer je gratis op Techzine!

Dot texture patroon in Adobe Photoshop

Je ziet het steeds meer, de ‘dot’ patronen als achtergrond. Het is heel makkelijk zelf te maken. In deze simpele tutorial leer je in een paar simpele stappen hoe. De tutorial is geschreven voor Adobe Photoshop 6 en 7.

Deze tutorial is een van de meest makkelijke tot nu toe op Tweakzone. In een paar minuten moet het gelukt zijn. We beginnen met het maken van een nieuw document. Neem de grote 10×10 pixels. Zorg dat de achtergrond van je document transparant is.

Als je transparante plaatje gemaakt is moet je precies in het midden van je plaatje een donkere stip zetten van 1 pixel groot. Gebruik hiervoor de pencil tool. Als kleur kan je het beste een donker grijze tint gebruiken. Ik heb de kleur (#404040) gebruikt.

Dubbel klik op je 10×10 layer, of druk op de layer styles knop. Je zult zien dat er een nieuw venster verschijnt. Ga naar het dropshadow gedeelte. Vul daar de volgende gegevens in:

  • Colour: Wit
  • Opacity: 60%
  • Distance: 1
  • Spread & Size: Allebei 0

Je bent nu klaar met het maken van je patroon. Ga nu naar het menu Edit –> Define pattern en geef je patroon een gepaste naam. Nu kun je het patroon altijd gebruiken op elke plaatje waar je mee werkt in Adobe Photoshop.

Maak nu een nieuw document van 400×100 pixels. Geef het een kleur die je leuk vind, ik heb voor (#768896) gekozen. Ga naar layer styles, hierboven is beschreven hoe je daar komt. Selecteer dan pattern overlay. Daar kies je voor het patroon wat je net zelf gemaakt hebt. Je kunt nog wat met de opacity spelen, om het nét even wat mooier te maken, maar dat is aan jou.

Als het goed is heb je ongeveer zoiets als hieronder als resultaat gekregen.