3min

Tags in dit artikel

, ,

3D tekst

Ikzelf vind dit plaatje alleen al erg geslaagd, maar je bent begonnen om te leren hoe je 3D tekst kunt maken.

Allereerst kies je een mooi lettertype. Ik heb gekozen voor Poor Richard, met een grootte van "400 pt". Aan de bovenkant kun je de kleur van de letters bepalen, kies hier voor de kleurcode 570000.


Als het geschikte lettertype hebt gevonden en je hebt de eerste letter getypt (dit proces gaan letter voor letter) kun je beginnen.

Selecteer de laag van de letter of het cijfer, en kopieer deze laag (Ctrl+J). Druk nu op V zodat je de laag kan verplaatsen. Druk één keer op het pijltje naar links en één keer op het pijltje naar boven op je toetsenbord. Kopieer deze laag en herhaal de vorige stappen. Dit doe je zo’n 14 keer. Je resultaat is nu als volgt:


Selecteer de laag 2 en sleep deze bovenaan. Dubbelklik erop en ga naar "Gradient Overlay". Ik heb de volgende kleuren gebruikt:
Links: FF701A
Rechts: D41F1F
Laat de overige instellingen zoals ze zijn. Het eerste cijfer is (bijna) klaar.


Bij het tweede cijfer herhaal je de stappen, maar gebruik je een ander patroon met de pijltjes toetsen. Ik heb bijvoorbeeld gekozen om de eerste laag één keer naar beneden te doen, en de tweede één keer naar beneden en één keer naar links. De volgende weer alleen naar beneden, en zo verder. Zet de originele laag weer bovenaan en gooi een Gradient Overlay" over deze laag. Ik neem aan dat je zelf wel met de kleuren kunt spelen om tot een mooi resultaat te komen.

Om het geheel een wat losser effect mee te geven, selecteer je nu alle lagen van het tweede cijfer en druk je op Ctrl+T. Zoals je op het onderstaande plaatje kunt zien heb ik het cijfer een beetje naar de "2" toe gebogen.


Bij de derde en vierde letter kies je iedere keer weer voor een iets ander effect. Zo heb ik de derde letter een beetje van vorm veranderd met de "Warp" tool. Dit bleek arbeidsintensiever dan ik had verwacht, omdat dit laag voor laag moet. Omdat het lastig is om elke laag precies hetzelfde te warpen, heb ik ervoor gekozen om de standaard Arc Upper" warp te gebruiken.


Bij de "9" heb ik ervoor gekozen om het met behulp van Ctrl+T een beetje naar rechts te buigen. Om het geheel nog iets minder plat te laten lijken heb ik de "0" half over de "9" heen laten vallen. Dit is het snelst te doen door de laag van de "9" te selecteren en vervolgens de bovenste laag van de "0" aan te klikken terwijl je "Ctrl" ingedrukt houdt. Op die manier selecteer je laag op het canvas. Nu kun je heel makkelijk met behulp van de "Eraser Tool" precies langs de lijnen gummen en maakt het dus niet uit als je een uitschieter hebt met de muis. Het slimst is om dit te doen met een kopie van de "9". Zoals je wellicht gezien hebt in de screenshots heb ik gewerkt met groepen, hierdoor kun je het voor jezelf overzichtelijk houden. Klik met de rechtermuisknop op de group en kies voor Duplicate Group. De inhoud van deze groep selecteer je helemaal. Daarna druk je op Ctrl+E om alle lagen bij elkaar te voegen. Omdat de gekopieerde laag een laag is waar je in gaat gummen, heb ik hem "9 Erased" genoemd.


Toen ik toch bezig was met gummen, zag ik aan de bovenkant van het staartje van de "9" een beetje rood bovenuit steken. Dit vond ik te veel van het goede, en heb dit dus ook verwijderd. Na beter bekijken van de overige 3 cijfers, zag ik bij de linkerkant van de "2" ook een storend stukje rood. Van de groep van "2" heb ik dus ook een kopie gemaakt en het stukje verwijderd. Vergeet niet het oogje uit te zetten van de originele lagen, anders zie je het verschil nog niet.

Table of contents