Abonneer je gratis op Techzine!

Verschillende soorten

Soorten CCFL’s


Er zijn verschillende soorten CCFL’s verkrijgbaar. Het eenvoudigste in gebruik zijn kant-en-klaar kits die voor een heel schappelijke prijs worden verkocht. Het aansluiten hiervan is eenvoudig en dan kan ook eigenlijk niet misgaan.

Lengte


CCFL’s worden in verschillende lengtes aangeboden. 10 centimeter en 30 centimeter zijn de meest gangbare maten, ook 20 centimeter schijnt te bestaan maar deze afmeting is veel minder voorkomend.

Een CCFL van 10 centimeter lengte

Kleuren


Qua kleuren is er keuze genoeg wat CCFL’s betreft. Bekijk een webshop en het is direct duidelijk wat we bedoelen: blauw, rood, geel, groen, paars, wit, je kunt het niet bedenken of het bestaat. Verder is als speciale kleur ook UV mogelijk. UV-licht wordt ook wel blacklight genoemd.

De verschillende kleuren van een willekeurige leverancier

Soorten inverters


De inverter is het kastje wat zorgt voor de omzetting van 12 volt naar het werkvoltage van de lichtbuisjes. In de sets die verkocht worden is de inverter voorzien van twee of drie aansluitingen. Sowieso één ingang voor de 12 volt spanning en minstens één uitgang voor een buisje. Soms heeft een inverter ook twee uitgangen voor buisjes. Dan is sprake van een zogeheten dual inverter.

Single / dual
Single of dual slaat op het aantal buisjes wat op een inverter aangesloten kan worden. Eigenlijk is verdere uitleg overbodig: aan een single inverter kan één CCFL-buisje worden aangesloten, aan een dual inverter passen twee exemplaren. Het is overigens ook prima mogelijk om een dual inverter met slechts één buisje te laten werken.

Sound controlled
Er zijn ook inverters op de markt die je CCFL’s laten knipperen op geluid. Deze inverters zijn voorzien van een microfoontje en vaak ook een draaiknopje voor de gevoeligheid. Het effect wat je hiermee bereikt is dat je CCFL’s reageren op geluiden, of bijvoorbeeld de lage tonen uit je subwoofer.

LET OP !
Het wordt afgeraden om inverters en buisjes van verschillende merken uit te wisselen. Hoewel dit soms past en werkt neem je hiermee het risico op kortsluiting of defecten. In het mildste geval sneuvelt alleen je inverter, het is ook mogelijk om je PC-voeding te slopen.