Abonneer je gratis op Techzine!

Android-toestel lokaliseren, vergrendelen en wisse

Op het moment dat je je Android-toestel verloren bent, kun je hem terugzoeken door met je computer naar de website van Android’s apparaatbeheer te navigeren. Ook is het mogelijk om op een ander Android-apparaat de apparaatbeheer-app te downloaden, via de Google Play Store. Het is dan wel belangrijk dat je op beide apparaten dezelfde Google-account gebruikt.

Door in te loggen met je Google-account kom je op een pagina waar direct naar de locatie van je telefoon wordt gezocht. De lokatie wordt vervolgens weergegeven middels een blauwe cirkel. Aan de linkerkant van het scherm wordt een venster weergegeven waarin informatie over het toestel te vinden is, naast de opties om op afstand je toestel te bellen, vergrendelen of wissen.

Bellen

Door op de knop voor bellen te drukken, speelt je telefoon een geluid af. Dit is voornamelijk handig wanneer je je apparaat gewoon ergens in huis kwijt bent geraakt en je het geluid op stil hebt gezet. Op die manier werkt een gewoon telefoontje niet, maar zelfs wanneer het geluid op stil staat zal je telefoon op maximaal volume een beltoon afspelen via het apparaatbeheer.

Vergrendelen

Via de Vergrendelen-knop is het mogelijk om het toestel te vergrendelen. Voordat het toestel weer gebruikt kan worden, zal er een wachtwoord ingevuld moeten worden. Nadat je op de vergrendelen-knop drukt krijg je de mogelijkheid om een wachtwoord te kiezen. Hierbij wordt aangeraden om niet het wachtwoord van je Google-account te gebruiken, mocht degene die het toestel nu in het bezit heeft dit al weten.

Dit is voornamelijk handig als iemand anders je toestel heeft en hier misbruik van maakt, maar je wel verwacht dat je het toestel op korte termijn terug zult krijgen. Op deze manier kan die persoon het toestel niet meer gebruiken.

Overigens gaat het hier niet om een eenmalige wachtwoord, maar moet het wachtwoord iedere keer dat het toestel van het vergrendelscherm afgehaald wordt ingevuld worden. Het is dus belangrijk om het wachtwoord goed te onthouden. Om weer een andere manier van ontgrendelen te kiezen op het moment dat je je toestel terug hebt, kies je voor instellingen > Vergrendelscherm > Schermvergrendeling. Er moet nog een laatste keer het wachtwoord ingevuld worden om een andere methode van ontgrendelen te kunnen kiezen.

Wissen

Mocht je je toestel verloren zijn en geen hoop meer hebben om het toestel terug te vinden, dan is het altijd nog mogelijk om je toestel op afstand te wissen zodat er geen persoonlijke informatie meer op het toestel staat. Het toestel wordt hiermee teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Doe dit alleen als je echt zeker bent van je zaak, want je kunt het apparaat daarna niet meer lokaliseren.