NVIDIA heeft laten weten dat het eigenlijk niet veel nut ziet in het gebruik van DirectX 10.1. Het bedrijf overweegt of het de volgende generatie videokaarten wel met DirectX 10.1 compatibiliteit gaat uitrusten.

Volgens NVIDIA is het verschil tussen DirectX 10 en DirectX 10.1 te klein. Ze zien de meerwaarde er niet van in en hebben geen zin om daar allerlei aanpassingen voor te maken op hardware gebied. Zelf wacht het bedrijf het liefste op DirectX 11, dat ergens in 2009 het daglicht moet gaan zien.

Voor de benchmarkers onder ons is dit minder nieuws. Futuremark, onder andere bekend van 3DMark, wil haar nieuwe 3DMark gaan uitrusten met DirectX testen waar versie 10.1 voor nodig is. Dat is voor NVIDIA ook een reden om ongerust te worden, want veel journalisten en websites gebruiken 3DMark om te benchen. Mocht AMD/ATI die ondersteuning wel gaan leveren dan heeft NVIDIA een achterstand op dat gebied en dat is een nadeel voor NVIDIA, omdat het programma erg veel gebruikt wordt.

Veel gamestudio’s letten ook nauwkeurig op NVIDIA. Als NVIDIA haar volgende generatie videokaarten niet gaat uitrusten met DirectX 10.1 ondersteuning dan zou dat kunnen betekenen dat DirectX 10.1 moeilijk een voet aan de grond zal krijgen.