‘NASDAQ biedt investeerders Facebook compensatie’

Business
‘NASDAQ biedt investeerders Facebook compensatie’

NASDAQ, de Amerikaanse technologiebeurs, gaat gedupeerde beleggers in het Facebook-aandeel mogelijk compenseren voor hun belegging. Voor welk bedrag de technologiebeurs beleggers schadeloos zal stellen, is onbekend.

Volgens anonieme bronnen die bekend zijn met de situatie krijgen beleggers inschrijvingskorting op aandelen. Of zij hiermee genoegen zullen nemen is nog maar de vraag. NASDAQ weigert op dit moment nader in te gaan op de geruchten. De onbekende bronnen zeggen dat de technologiebeurs op korte termijn meer duidelijkheid zal verschaffen over de compensatie.

De NASDAQ kampte met technische problemen in haar systemen op de dag dat Facebook haar beursgang maakte. Haperingen zorgden voor onduidelijkheid bij handelaren of hun koop- en verkooporders wel voor de juiste prijs op het juiste moment werden uitgevoerd. Volgens de eerste schattingen hebben beleggers en grote investeringsmaatschappij ruim 100 miljoen dollar verlies geleden op de dag dat Facebook haar beursgang maakte. De technologiebeurs erkende schuld en maakte kenbaar dat het een bedrag van 13,7 miljoen dollar opzij zou leggen voor gedupeerde beleggers.

Op vrijdag 18 mei konden handelaren voor het eerst aandelen van Facebook kopen. Het sociale netwerk had ingetekend op een koers van 38 dollar per aandeel. De koers steeg in de eerste handelsuren met ruim 10 procent, maar ging daarna snel weer onderuit. Grote banken als Morgan Stanley zouden de groei- en omzetverwachting vlak voor de beursgang naar beneden hebben bijgesteld, maar alleen haar grootste klanten daarvan op de hoogte hebben gesteld. De Security and Exchange Commission (SEC) en de Financial Industry Regulatory Auhority (FINRA) zullen een onderzoek starten naar de gang van zaken.

Het aandeel Facebook staat op het moment van schrijven op een koers van 25,87 per aandeel, een verlies van 31,9 procent sinds de beursgang.