1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

KPN gaat samen met Samsung en Logica een proef starten om snel en efficiënt te parkeren met behulp van een mobiele telefoon. Zo kunnen automobilisten zonder een parkeerkaart of toegangscode toegang krijgen tot de parkeergarages van KPN in Den Haag.

Zo worden de beschikbare parkeerplekken maximaal benut. De telefoons die gebruikt gaan worden zijn van Samsung met een zogenaamde Near Field Communication-software (NFC) van Logica. KPN is hiermee de eerste ICT- en telecomaanbieder die deze mogelijkheden test.

Tijdens de proef zullen een aantal KPN-medewerkers uitgerust worden met mobiele telefoons met NFC-technologie. De informatie die nu nog op losse company-cards van medewerkers staat zal geïntegreerd worden in de mobiele telefoons. Zo is aparte identificatie en autorisatie niet meer nodig. Op deze manier wordt ook elke in- en uitrijdende auto geregistreerd en is er dus altijd inzicht in het aantal beschikbare parkeerplekken.

"Bij grotere parkeergarages zie je dat het parkeersysteem geen rekening houdt met plotseling vrijgekomen plekken", zegt Lothar Steegstra, manager Innovatie bij KPN. "Zo komt het bij ons regelmatig voor dat de garage de hele dag is volgeboekt, terwijl in werkelijkheid maar zeven op de tien parkeerplaatsen bezet zijn."

"Dit omdat medewerkers buiten de deur zijn of bezoeken afzeggen. Het nieuwe systeem houdt realtime bij hoeveel plekken beschikbaar zijn. Daarmee stijgt de efficiëntie aanzienlijk."