Split/Second : Velocity is volgens Black Rock, de studio die het spel ontwikkeld, meer in de richting van Modern Warfare en Uncharted dan traditionele racegames.

In het spel kun je namelijk grote delen van de omgeving tijdens races aanpassen (lees: vernietigen) om nieuwe shortcuts te creëren en tegenstanders uit de weg te ruimen.
ComputerAndVideoGames (CVG) vroeg in een interview aan producer Jason Ried wat hij als de concurrentie voor de titel zag.
"Blur is natuurlijk concurrentie, het is racen, en doet de dingen ook op een wat andere manier. Toch voelen we ons bijna dichter bij Call of Duty of Uncharted als je kijkt naar wat we anders doen dan andere racegames"


Volgens Ried is Split/Second qua animatie "Het meest ambitieuze ding dat ooit in een racegame gedaan is. Dat is waar de vergelijking met CoD:MW2 en Uncharted 2 opkomt; door de grootse objecten".

CVG kreeg de game vorige week in handen, en er zouden een aantal spectaculaire stunts in het spel zitten. Zo kun je onder andere een vliegtuig of een veerpont op de racebaan laten vallen.

Split/Second: Velocity, kreeg de award "Best racing game" van de Game Critics Awards: Best of E3 2009. Het spel zal op 21 mei worden gereleased.