2min

Tags in dit artikel

, ,

Sexting door minderjarigen is voortaan bij wet verboden in de Amerikaanse staat Rhode Island. De staat heeft sexting expliciet opgenomen in de wet. Sexting is het versturen van seksueel getinte foto’s, meestal via de mobiele telefoon.

Volgens de nieuwe wetgeving mogen jongeren onder de 18 jaar niet langer pikante foto’s van zichzelf versturen via de mobiele telefoon of het internet. Degene die de foto verstuurt of ontvangt en doorstuurt kan door de nieuwe wetgeving vervolgd worden voor het distribueren van kinderpornografie. Daarnaast worden de veroordeelde opgenomen in een lijst van seksdelinquenten.

"In de wereld van vandaag kiezen veel mensen ervoor te communiceren via het internet en mobiele telefoons. Vooral de jeugd omarmt nieuwe technologieën zoals tekstberichten, sociale netwerksites en digitale camera’s om informatie te delen en in contact te staan met vrienden. Zonder de juiste begeleiding kunnen dergelijke vormen van communicatie echter schadelijk zijn voor hun fysieke en psychologische welzijn", aldus procureur-generaal Peter Kilmartin.

Zijn advies aan ouders is om met hun kinderen te praten over de mogelijke gevaren van het internet en duidelijke regels te maken voor het gebruik ervan.

Onlangs was voormalig Senator Anthony Weiner (Democraten) uitvoerig in het nieuws nadat hij enkele pikante foto’s van zichzelf had verstuurd. Uiteindelijk koos hij ervoor om af te treden, omdat zijn positie onhoudbaar was geworden.

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat 30 procent van de jongeren tussen de 14 en 24 jaar ervaring heeft met sexting. Hoewel jongeren op de hoogte zijn van de gevaren, kiezen ze er massaal voor om deze te negeren. Hoeveel het in Nederland voorkomt is niet bekend.

Sommige scholen in Nederland hebben in het verleden maatregelen getroffen om sexting tegen te gaan. Een middelbare school in Amersfoort heeft alle ouders van de leerlingen een brief gestuurd met informatie over sexting. Daarnaast geven ze les over de gevaren van sexting.