2min

Er gaat een grote verhuizing plaatsvinden in het cloudlandschap, Spotify heeft bekendgemaakt dat het zijn clouddiensten gaat verplaatsen, het ruilt de infrastructuur van Amazon Web Services in voor die van de Google Cloud. Spotify stelt dat de ervaring met Google’s dataplatform zo goed is dat het bedrijf de overstap gaat maken.

Voor Amazon is het een flinke klap om zo’n grote klant te verliezen, daarnaast kan dit ook inspiratie geven aan andere grote internetbedrijven die gebruik maken van Amazon Web Services om de Google Cloud nader te bekijken. Netflix heeft bijvoorbeeld ook alles ondergebracht bij Amazon Web Services.

In een blogpost geeft Nicholas Harteau, vice-president engineering en infrastructuur bij Spotify, aan dat Google’s infrastructuur verder gaat dan dingen online houden en uitvoeren. Het Google-platform zorgt er ook voor dat de teams binnen Spotify veel efficiënter en effectiever kunnen werken. Dat is voornamelijk te danken aan Google’s data stack, aldus Harteau.

"Google is al geruime tijd leider op dit gebied, en dat is vooral te zien aan het geavanceerde data-aanbod. Van traditionele dataverwerking met Dataproc, tot het afleveren van events met Pub/Sub en de mogelijkheden die BigQuery met zich meebrengen. Bouwen op Google’s data infrastructuur geeft ons een significant voordeel op plekken waar het er het meest toe doet."

Amazon was altijd erg trots om Spotify als klant te hebben, op de website van Amazon is ook een case studie te vinden van Spotify als klant. Deze zal waarschijnlijk op korte termijn gaan verdwijnen van de website van Amazon Web Services.

Spotify zal bij Google een flink scala aan diensten afnemen en uiteraard proberen om de datacenters van Google te gebruiken die zo dicht mogelijk bij de klant in de buurt liggen. Spotify zal gebruik gaan maken van Google Cloud Datastore, Google Cloud Bigtable en Google Cloud Networking Services, zoals Direct Peering, Cloud VPN en Cloud Router.

Spotify zal verder zijn complete technology stack moeten gaan vervangen, waarbij zaken als Hadoop, MapReduce en Hive worden vervangen door Google’s diensten zoals Google Cloud Pub/Sub, Google Cloud Dataflow, Google BigQuery en Google Cloud Dataproc.