1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Door goed samenwerkende computers op het Internet hebben Amerikaanse onderzoekers in een veel kortere tijd kennis kunnen vergaren over de totstandkomen van de molecuul-structuur. Vooral voor ziektes al Alzheimer en Parkinson is dit erg belangrijk. Volgens Christopher Snow en Vijay Pande, initiatiefnemers van de Stanford University is het voor het eerst dat het verwerken van gegevens die door de online koppeling van pc’s zijn vergaard resulteert in een wetenschappelijke publicatie. Dit meldt de Britse nieuwssite Ananova.

Bij ‘distributed computing’ gaat het om de toepassing van de collectieve processorkracht van een bundel online, of via een netwerk aangesloten apparaten. De methode kan worden toegepast indien mathematisch zeer complexe problemen moeten worden opgelost.

De onderzoekers wilden weten hoe protiënen, na een ingewikkeld vouwproces, uiteindelijk hun unieke driedimensionale structuur krijgen. Alleen in deze specifieke vorm functioneren ze normaal. Wanneer er bij het vouwen iets mis gaat, kunnen de moleculen samenklonteren. Dit is onder meer waarneembaar bij Alzheimer- en Parkinson-patiënten.

De wetenschappers van de universiteit van Stanford maakten gebruik van 30.000 op Internet aangesloten pc’s. De apparaten werden ingeschakeld door middel van een speciale screensaver.

Ook bij het zoeken naar buitenaardse intelligentie en het ontwikkelen van nieuwe medicijnen is wel gebruikt gemaakt van distributed computing.