2min

Tags in dit artikel

, , ,

Uit een onderzoek van de Rutgers Nisso Groep is gebleken dat jongeren in toenemende mate het internet gebruiken om seksuele contacten op te doen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van KPN voor de mijnkindonline.nl.

Rutgers Nisso Groep (RNG) hield het onderzoek onder 11.000 jongeren. Veel van deze jongeren gaven aan het internet te gebruiken om te zoeken naar seksuele contacten of om een relatie te beginnnen. Ruim 80 procent van de jongens en ruim 70 procent van de meisjes heeft wel eens geflirt op het internet.
Beginpunt van de contacten zijn vaak profielsites als Superdudes.nl en Partypeeps.com, die bij elkaar meer dan 600.000 leden hebben.

25 procent van de jongens en 20 procent van de meisjes hebben in het afgelopen jaar wel eens cybersex gehad. Van zowel de jongens als de meisjes geeft ongeveer de helft aan dat de internetcontacten hebben geleid tot een echte afspraak.
40 procent van de jongens en 57 procent van de meisjes heeft wel eens het verzoek gehad seksuele handelingen te verrichten voor de webcam. Toch gaan veel jongens en meisjes niet in op de vraag om deze seksuele handelingen te verrichten voor de webcam, ruim 65 procent van de jongens en 90 procent van de meisjes weigert een dergelijk verzoek.

Veel kinderen geven ook aan het afgelopen jaar wel eens gevraagd te zijn naar het uiterlijk of naar het seksleven. Jongeren zien dergelijke vragen niet als een vervelende ervaring. Volgens de onderzoekers heeft dit mogelijk te maken met de anonimiteit op het internet. Dat heeft volgens de onderzoekers echter ook een keerzijde, namelijk dat jongeren minder bewust zijn van de risico’s. Ze pleiten er dan ook voor om kinderen meer vaardigheden te leren waarmee ze kunnen voorkomen dat ze bepaalde dingen moeten doen of krijgen te zien.

De jongeren zijn zich wel bewust van de waarschuwingen, maar hebben er geen boodschap aan. Voorlichting is dus essentieel volgens de RNG en Stichting Mijn Kind Online. Ook ouders moeten zich meer op de hoogte stellen van de activiteiten die hun kinderen uitvoeren op het internet.