Tienduizenden Chrome-extensies lopen risico door Manifest V3

Tienduizenden Chrome-extensies lopen risico door Manifest V3

Vele tienduizenden webextensies voor Chrome zijn nog niet geschikt voor de nieuwe extensieregels van Manifest V3 van Google. Bijvoorbeeld de populaire adblocker uBlock Origin. Wanneer Manifest V3 eenmaal is doorgevoerd, werken deze extensies niet meer.

Google gaat zijn oude Manifest V2-regels voor webextensies vervangen door het nieuwe Manifest V3. Dit betekent dat alle voor Chromium geschikte webextensies op tijd geschikt moeten zijn om aan deze nieuwe security- en prestatievereisten te voldoen. Inmiddels zou 58,32 procent van de Chrome-extensies zijn aangepast.

Uit onderzoek van Chrome-Stats blijkt echter dat er toch nog tienduizenden webextensies nog niet aan de vereisten van Manifest V3 voldoen. Dit betekent dat wanneer Manifest V2 wordt uitgefaseerd, deze niet meer werken binnen op Chromium gebaseerde webbrowsers. Naast Chrome van Google zelf, zijn dit ook bijvoorbeeld de browsers Edge, Brave, Vivaldi en Opera.

Chrome Stats

Ook uBlock Origin getroffen

In totaal zijn er volgens de onderzoekers meer dan 132.000 extensies voor op Chromium gebaseerde webbrowsers. Hiervan zijn er meer dan 55.000 nog niet compatibel voor Manifest V3. Eén van deze nog niet aangepaste extensies is de populaire adblocker uBlock Origin. Wanneer Google definitief omschakelt, vervalt dus de werking van deze adblocker.

Google heeft ontwikkelaars opgeroepen om vóór juni van dit dit jaar werk te maken van de migratie naar Manifest V3. Een definitieve einddatum voor Manifest V2 is nog niet bekend, maar de techgigant heeft inmiddels aangegeven met de uitfasering te zijn gestart.

API-transitie veroorzaakt controverse

De introductie van Manifest V3 veroorzaakte enige controverse bij ontwikkelaars en gebruikers. Vooral de transitie van de webRequest API naar de declarativeNetRequest API roept veel vragen op. Dit beperkt de functionaliteit om webverzoeken direct aan te passen.

Dit laatste heeft vooral negatieve gevolgen voor de werking van adblockers en privacy-tools. Ontwikkelaars en gebruikers wijzen hierbij onder meer het belang van Google, dat natuurlijk graag aan online advertenties wil verdienen. Google geeft aan dat dit de security binnen Chrome verbetert, maar tegenstanders zeggen juist het omgekeerde.

Firefox als alternatief

Gebruikers die graag van alle extensiefunctionaliteit, zoals ad blockers, willen blijven profiteren, hebben wel een alternatief. Zij kunnen overstappen naar Firefox van Mozilla dat niet op Chromium is gebaseerd.

Deze aanbieder heeft aangekondigd wel compabiliteit met Manifest V3 te integreren, maar de webRequest API te handhaven.

Lees ook: Google vecht harder tegen adblockers, apps trager