Uit een onderzoek van Truste blijkt dat bijna 72 procent van de ouders regelmatig het online internetgedrag van hun kinderen controleert en zelfs 35 procent kijkt dagelijks op sociale netwerken als Facebook.

Tien procent van de ouders die ondervraagd worden vertelden dat zij weleens stiekem de accounts controleerden van hun kinderen, daarnaast willen negen op de tien ouders dat de privacy instellingen automatisch worden ingesteld. Anne Collier, vicepresident van ConnectSafely.org, vertelt: "Het is goed om te zien dat ze deze verhalen niet projecteren op hun kinderen en tegelijkertijd inzien dat discussie en onderwijs wat betreft online activiteiten wel nodig zijn."

In het onderzoek wordt ook vermeldt dat vier van de vijf tieners de instellingen van hun accounts aanpassen zodat vrienden en ouders bepaalde informatie niet te zien krijgen. Fran Maier, CEO van Truste vertelt: "Het onderzoek laat zien dat ouders de online privacy en controle van persoonlijke informatie van hun kinderen belangrijk vinden. Maar het beschermen van de privacy van tieners op sociale netwerken is niet makkelijk", aldus Maier.

Volgens Maier hebben kinderen in veel gevallen meer kennis van technische aspecten van privacyinstellingen dan de ouders. Daarnaast zegt Maier dat kinderen goede redenen zien om met veel mensen op sociale netwerken om te gaan. "Bovendien hebben ze nog niet het besef om rekening te houden met de effecten op lange termijn" aldus Maier.