2min

Tags in dit artikel

, ,

Het internet is een alledaags onderdeel van ons leven geworden. De meeste gebruikers kunnen zich een leven zonder internet absoluut niet voorstellen. Uit een recent onderzoek blijkt dat de helft van alle mensen in paniek raakt als hun internetverbinding wegvalt.

Je e-mail bekijken, het laatste nieuws lezen, opzoeken op welk tijdstip je trein vertrekt, je profiel op Facebook bekijken: het internet wordt voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt. We vinden het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om altijd en overal een internetverbinding te hebben. Wat als deze zou wegvallen en je zou het een tijdje zonder moeten stellen?

Dan breekt er grote paniek uit, zo blijkt uit recent onderzoek. Als er morgen een internetstoring optreedt die enige tijd aanhoudt, dan raakt de helft van alle internetgebruikers in paniek. Een kwart van hen zegt dat ze meer tijd online doorbrengen dan in bed.

Als we kijken naar geslacht valt op dat mannen meer verslaafd zijn aan internet dan vrouwen. Een kwart van de mannen zegt minimaal zes uur per dag online te zijn. Bij vrouwen is dat één op de vijf. Wellicht dat de werkgever hierbij ook een rol speelt: het zijn veelal mannen die in de IT-sector werken, meer dan vrouwen.

Het checken van ke e-mail blijkt nog altijd de meest populaire internettoepassing te zijn. Eén op de drie respondenten zegt vaker dan zes keer per dag zijn e-mail te bekijken. Vijf procent zegt dit zelfs dagelijks meer dan 20 keer te doen. Sociale media worden door een aanzienlijk kleinere groep geraadpleegd. Slechts één op de zeven zegt meer dan zes keer per dag zijn profiel te bekijken.

Je zou kunnen zeggen dat het internet ons leven heeft overgenomen en dit een slechte ontwikkeling is. Maar zo eenvoudig is het nou ook weer niet beweren de onderzoekers. Door het internet zegt driekwart van de respondenten meer kennis te hebben en zich beter met de wereld verbonden te voelen.