Apple heeft gisterenavond tijdens de WWDC-beurs een nieuwe programmeertaal geïntroduceerd. De op Objective-C gebaseerde taal genaamd Swift is volgens Apple aantrekkelijk omdat er een hoop ‘bagage’ van die taal is gedumpt en bruikbaar is voor zowel Mac OS X als iOS. Voor ontwikkelaars was dit in wezen de grootste aankondiging van de keynote.

Met Swift zullen ontwikkelaars live kunnen zien wat hun zojuist geschreven code voor resultaat oplevert en hoeven hun project dus niet eerst te compileren. Eenvoud is hetgeen wat vooraan staat bij Swift, omdat een hoop elementen zoals goto, pointers en overflows van het originele Objective-C standaard al worden gedefineerd zodat ontwikkelaars daar geen (typ)fouten mee kunnen maken.

Apple belooft bovendien dat Swift een stuk sneller, betrouwbaarder en veiliger is dan Objective-C. Omdat Swift is gebaseerd op Objective-C kan de programmeertaal ook interactie hebben met code die in die taal is geschreven. Daarom kunnen ontwikkelaars ook voor reeds geschreven apps eenvoudig overstappen op deze nieuwe taal zonder alle andere elementen te moeten herschrijven.

De bij de WWDC aanwezige ontwikkelaars zijn blij met de introductie van Swift. Zij zagen Objective-C als een oude maar degelijke programmeertaal terwijl Swift op het eerste oog een veel vriendelijkere omgeving biedt waarbij een typfout minder grote invloed heeft. Omdat het mogelijk is om live te zien wat een aanpassing in de code voor resultaat heeft, lijkt Swift ook een goede optie om spelenderwijs te leren programmeren.

Swift is beschikbaar in Xcode 6 beta, welke sinds gisteren beschikbaar is gesteld voor geregistreerde ontwikkelaars. Een iBook met 500 pagina’s aan uitleg is beschikbaar in de iBook Store.

Objective-C werd ontwikkeld door het bedrijf NeXT, dat door Steve Jobs werd opgericht nadat hij uit het bestuur van Apple was gewerkt. Nadat NeXT uiteindelijk door Apple werd ingelijfd, werd Objective-C de basis van Mac OS X en later iOS.