Microsoft heeft een nieuwe dienst gepresenteerd genaamd PowerApps. Met PowerApps is het voor bedrijven mogelijk om apps te ontwikkelen voor het web en alle bekende mobiele platformen; Android, iOS en Windows. Programmeerkennis is niet nodig en de applicaties kunnen eenvoudig worden ingehaakt op bedrijfsdata.
Met PowerApps kunnen bedrijven, native apps bouwen voor de bekende mobiele platformen en het web. Het bedrijf trapt af met een PowerApps preview-versie die alleen op uitnodiging beschikbaar is. Het doel van PowerApps is om data van het bedrijf die op allerlei verschillende plaatsen is opgeslagen samen te brengen in een apps zodat deze inzichtelijk wordt. Microsoft gebruikt de infrastructuur van Azure om deze data te verzamelen en aan te bieden aan de ontwikkelde apps.
Bedrijven die apps gaan ontwikkelen hoeven geen programmeerkennis te hebben, Microsoft belooft dat de apps eenvoudig in elkaar te zetten zijn met het tooling framework waar het bedrijf al enkele jaren aan werkt. Met PowerApps is het bijvoorbeeld mogelijk om apps te verbinden met Office 365 data via de Microsoft Graph application programming interface (API). Er kan echter ook worden verbonden met API’s van derde partijen. Beschikbare API’s op dit moment zijn onder andere Dropbox, Dynamics CRM, Salesforce, SQL en natuurlijk Office 365.
De PowerApps zijn uiteindelijk te installeren als native applicaties op een iOS, Android of Windows-apparaat. Ook is het mogelijk om PowerApps daarna nog uit te breiden of een nieuwe PowerApp binnen een PowerApp toe te voegen.
Microsoft heeft in een vacature eerder laten weten dat dit een nieuw businessmodel is waar mogelijk miljarden mee verdiend gaan worden. Microsoft voorziet drie groepen PowerApps-gebruikers; zakelijke gebruikers, ontwikkelaars en IT-Professionals. Voor deze groepen komen er ook drie abonnementen beschikbaar van PowerApps.
Een gratis versie, waarmee een onbeperkt aantal PowerApps gemaakt kan worden en gebruik kan worden gemaakt van twee cloud-data bronnen per gebruiker. De standaard versie gaat een stapje verder, hiermee mag je een onbeperkt aantal PowerApps gemaakt kan worden maar ook een onbeperkt aantal cloud data sources gebruikt mag worden. Tot slot is er een Enterprise-versie, ook daar weer onbeperkt aantal apps en cloud data sources, maar ook data sources binnen het bedrijfsnetwerk en is SQL inbegrepen.
Daarnaast worden de Enterprise-abonnementen ook op een dedicated infrastructuur gehost en niet op een shared infrastructuur zoals bij de gratis- en standaard-abonnementen.
Microsoft werkt nog met verschillende ontwikkelaars aan het toevoegen van hun build-connectors, data-stores en apps. Dit is een nieuwe zakelijke mobiele clouddienst waarmee Microsoft een duidelijke voorsprong neemt op veel concurrenten.