2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Apple A10 SoC heeft nu ook het levenslicht gezien met dank aan de nieuwe iPhone 7, de prestaties van deze chip beloven heel wat voor de toekomst. Zeker in apparaten met een grotere formfactor waar de chip waarschijnlijk nog sneller te keer kan gaan.

Of de A10 (officieel heet hij de A10 Fusion) fenomenaal sneller is dan al zijn voorgangers is nog een beetje afwachten, maar hier en daar gelekte cijfertjes lijken te wijzen in een snelheidswinst van de door Apple genoemde 40% ten opzichte van de A9. De verschillen met de A9X (de SoC zoals gebruikt in de iPad Pro’s) zijn beduidend minder of zelfs verwaarloosbaar, al verschillen ook daar de meningen over. Feit is in ieder geval dat de SoC weer een duidelijke stap voorwaarts heeft gedaan op de evolutionaire ladder.

Onder de motorkap

Hoewel overal gesproken wordt over een quadcore processor in het inwendige van de A10 is dat niet helemaal waar. Althans niet als daarbij gedacht wordt aan vier gelijkwaardige cores. Er zijn namelijk twee snelle kernen die het zware werk verrichten en twee light-varianten die achtergrondtaken voor hun rekening nemen. Denk daarbij aan het updaten van apps en berichten in de slaapstand en dat soort zaken. Die nieuw toegevoegde cores zullen dus vooral het energieverbruik terugdringen, wat voor een batterijgevoed apparaat natuurlijk altijd goed nieuws is. De (maximale) kloksnelheid van de A10 bedraagt – in de iPhone – 2,23 GHz. Grote kans dat deze in een komende generatie iPad (Pro’s) een tandje hoger komt te liggen. Los van de CPU zijn ook de GPU en andere onderdelen verbeterd, waarmee een van de snelste zo niet snelste mobiele SoC’s van dit moment is ontstaan.

Desktop-concurrent?

In hun huidige vorm winnen de Apple SoC’s het nog niet van de snelste Intel-processoren. De verschillen worden echter wel steeds kleiner, en op het vlak van energiezuinige desktop-processoren zijn ze al bijna verwaarloosbaar. Daardoor wordt het antwoord op de vraag of Apple ooit overschakelt van Intel naar ARM-gebaseerde CPU’s voor zijn Macbooks steeds interessanter. Zeker als de hegemonie van Windows kleiner wordt en gebruikers niet meer zo vast zitten aan dit "traditionele" besturingssysteem zouden de kaarten in de toekomst wel eens heel anders kunnen liggen.

Al zal Apple waarschijnlijk meer proberen om met de iPad Pro meer marktaandeel te veroveren. Een overstap van x86 naar ARM met macOS is een hele grote uitdaging.