Abonneer je gratis op Techzine!

KPN Mobile biedt als eerste in Europa in samenwerking met HP en Microsoft een dienst voor snelle mobiele toegang tot bedrijfsinformatie onder de naam ‘Lucio’. Bedrijven met mobiele medewerkers kunnen dankzij Lucio overal bedrijfs e-mail, agenda en adressenboek raadplegen en wijzigen. Hierdoor kunnen medewerkers die onderweg zijn efficiënter en effectiever werken. Het eerste Lucio-pakket bestaat uit PDA’s / Pocket PC’s in combinatie met een mobiele telefoon, die direct toegang geeft tot de Exchange 2000-omgeving van het bedrijf. Deze koppeling vindt plaats via beveiligde ‘Virtual Private Networking’ (VPN) – verbindingen, die ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot de gegevens op het bedrijfsnetwerk.

KPN Mobile zet met deze samenwerking een eerste stap in het aanbieden van innovatieve mobiele toepassingen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Uitbreiding van diensten volgt op het gebied van toegang tot diverse bedrijfsapplicaties. Aan de hardware zijde liggen uitbreidingen van laptop met GPRS-kaart en andere PDA’s in het verschiet.

De middelen om mobiel werken mogelijk te maken, vereisen vaak een aanzienlijke investering en stellen hoge eisen aan ICT-managers. Dit zorgt ervoor dat ondernemingen uit het MKB vaak terughoudend zijn bij het invoeren van mobiel werken. Omdat in Lucio al een aanzienlijk deel van de aanpassingen zijn gerealiseerd kunnen bedrijven met geringe investeringen nu mobiel werken mogelijk maken. Dankzij het gebruik van bewezen standaardcomponenten, zijn uitbreidingen en verdere koppelingen eenvoudig te realiseren. De gezamenlijke oplossing van KPN Mobile, HP en Microsoft is voordelig en gemakkelijk te beheren.

KPN Mobile levert hierbij de mobiele telefoons, gebruik van het mobiele datanetwerk (GPRS) en de beveiligde verbinding naar het bedrijfsnetwerk; HP levert iPAQ Pocket PC’s en eventuele servers; Microsoft levert de software, waaronder Microsoft Windows 2000 en Microsoft Exchange 2000.
De implementatie van Lucio wordt verzorgd door speciaal getrainde en gecertificeerde system integrators.

Uit het onderzoek ‘Mobiel werken, de resultaten van het grote mobiel werken interview’ (begin 2002), dat in opdracht van HP is uitgevoerd, blijkt dat steeds meer ondernemingen en werknemers mobiel werken zien als een essentieel middel om hun concurrentiepositie te versterken. Directe toegang tot e-mail, agenda’s en bedrijfsinformatie verhogen de tevredenheid van zowel klanten als medewerkers en verhogen de productiviteit, zo blijkt uit het rapport.