2min

In een brandbrief aan toezichthouder ACM vragen dertig telecombedrijven harder op te treden op de Nederlandse internetmarkt, bericht het FD. De eerder gedane concessies van marktleider KPN zouden nog niet genoeg zijn voor eerlijke concurrentie in dit marktsegment.

Volgens de brandbrief van dertig Nederlandse telecombedrijven, waarvan T-Mobile één van de grootste is, moet de toezichthouder harder optreden op de internetmarkt. Hiermee geven zij aan niet tevreden te zijn met het definitieve toezeggingsbesluit dat de ACM eind augustus heeft genomen over de glasvezelmarktdominantie van KPN en zijn joint venture GlasPoort. Zeker omdat de bedrijven vaak voor hun internetdiensten, bij gebrek aan eigen vaste netwerken, toegang moeten hebben tot de (glasvezel)netwerken van KPN en zijn joint venture.

Concessies KPN en GlasPoort

De telecomoperator en zijn glasvezel joint venture zijn afgelopen zomer overstag gegaan om concurrenten betere toegang te geven tot hun glasvezelnetwerken. Deze netwerken vervangen in snel tempo de bestaande koperen netwerken van de telecomoperator.

In antwoord op kritiek van de toezichthouder en concurrenten hebben de telecomoperator en de joint venture aangegeven de toegangskosten voor andere telecombedrijven met 30 tot 50 procent per direct te verlagen. Dit moet voldoende toegangsmogelijkheid garanderen volgens de telecomoperator. De ACM is in deze oplossing meegegaan en heeft hiervoor dus een toezeggingsbesluit genomen.

Bezwaren van concurrerende telco’s

Toch hebben de ondertekenaars van de brief nog altijd bezwaren tegen het besluit. Ze accepteren de prijsverlagingen, maar hebben nog wel andere grieven. Volgens de telecombedrijven gelden de prijsconcessies van KPN en GlasPoort alleen voor lijnen met snelheden tot 1 Gbps. Voor alle snelheden daarboven kan de dominante telecomoperator dus hogere toegangsprijzen vragen van concurrenten.

Ook wordt het koperen netwerk door de snelle uitrol van de glasvezelnetwerken versneld afgeschakeld. Het betekent dat klanten van concurrenten die hun internetdiensten via het KPN-netwerk leveren ook zelf sneller naar, duurdere, glasvezellijnen moeten overstappen.

Daarnaast zouden de ondertekenaars meer tijd willen voor een overstap van koper naar glasvezel. Gebeurt dit niet, dan zijn ze bang dat klanten massaal zullen opstappen. Verder zou KPN concurrenten weinig ruimte laten hun glasvezelaanbod naar eigen inzicht in te richten.

Om hun bezwaren kracht bij te zetten, hebben de dertig telecombedrijven een kopie van de brief aan de ACM naar het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie gestuurd.

Reacties ACM en KPN

In een reactie geeft de ACM aan dat de ondertekenaars in ieder geval positief staan over de concessies van KPN en GlasPoort en het daaruit volgende toezeggingsbesluit van de toezichthouder. Wel neemt ACM de problemen die de ondertekenaars zien op andere terreinen serieus en onderzoekt of deze nog in de definitieve marktanalyse kunnen worden meegenomen. Deze definitieve marktanalyse verschijnt niet meer dit jaar, zo geeft de toezichthouder aan.

KPN geeft volgens het FD aan de inhoud van de brief niet te kennen en wacht het definitieve marktbesluit van de ACM af.

Tip: KPN mag van ACM goedkoper glasvezellijnen verhuren