Abonneer je gratis op Techzine!

SharePoint Team Services, de technologie waarmee teamleden gemakkelijk met elkaar kunnen samenwerken, heet vanaf nu officieel Windows SharePoint Services. Deze technologie zal dit voorjaar beschikbaar komen voor klanten van Windows Server 2003 en biedt informatiewerkers verschillende hulpmiddelen om de productiviteit en onderlinge samenwerking te verbeteren. Windows SharePoint Services is nauw geïntegreerd toepasbaar met SharePoint Portal Server en Office.

Windows SharePoint Services laat mensen samenwerken in een omgeving die gebaseerd is op webtechnologie en Windows Server 2003. De technologie voorziet in een betrouwbaar en gemakkelijk te beheren platform waarop iedereen met een browser virtuele werkomgevingen kan creëren en gebruiken. Het betreft hier een contextuele omgeving waarbinnen bestanden en andere informatie op een logische manier worden weergegeven. Binnen zo’n omgeving kunnen de gebruikers onder andere documenten, discussies, overzichten, vragenlijsten en andere belangrijke informatie, zoals de status van teamleden, gebruiken en beheren. Omdat de technologie gebaseerd is op het Windows .NET Framework, vormt het een bedrijfszeker, op componenten gebaseerd platform voor het bouwen van applicaties. Met zogeheten Web Parts, dat zijn ASP-controlemodules die op de server draaien, is elke Windows SharePoint Server-site gemakkelijk uitbreidbaar met nieuwe functies en mogelijkheden. Dit maakt de nieuwe technologie tevens het meest geëigende platform voor krachtige servertoepassingen, zoals SharePoint Portal Server. Sites die zijn ontwikkeld op basis van Windows SharePoint Services kunnen tevens benaderd worden via een reeks webservices. Dit betekent dat deze sites en toepassingen van eindgebruikers, zoals Microsoft Office, rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren.

Verschillende Microsoft-producten kunnen de nieuwe functies van Windows SharePoint Services gebruiken. Vooral de integratie met het aankomende ‘Office 11’ biedt vele nieuwe mogelijkheden voor het verhogen van de productiviteit. Nieuw in ‘Office 11’ is bijvoorbeeld de Document Workspace. Onderdeel daarvan is check-in/check-out functionaliteit die het mogelijk maakt dat diverse informatiewerkers tegelijkertijd aan hetzelfde document werken, zonder dat zij elkaars wijzigingen overschrijven. Verder worden zij direct op de hoogte gebracht van wijzigingen of nieuwe informatie en kunnen ze via Windows Messenger gemakkelijk met elkaar communiceren. De Document Workspace staat in verbinding met een Windows SharePoint Services-site, die een gezamenlijke takenlijst, kalenders en discussielijsten biedt. Ook kunnen gebruikers hier zelf nieuwe werkomgevingen aanmaken.

SharePoint Portal Server zal de mogelijkheden van het Windows SharePoint Services-platform optimaal benutten, bijvoorbeeld voor zoekfaciliteiten over meerdere sites en de integratie van verticale bedrijfsapplicaties. SharePoint Portal Server breidt ook de functionaliteit van Windows SharePoint Services-sites uit, onder andere met de mogelijkheid om zelf nieuwe portals te creëren. Verder biedt SharePoint Portal Server een aantal organisatie- en beheertools voor Windows SharePoint Services. Windows Sharepoint Services komt beschikbaar als een gratis downloadable toevoeging aan Windows Server 2003.