2min

Tags in dit artikel

, ,

De FDA, Food and Drug Administration, heeft in Amerika door kunnen breken om microchips in mensen te kunnen implanteren. De FDA is een van de strengste organisaties ter wereld en waakt over medicijnen en voedingsveiligheid.

De bekendmaking van de FDA betekent dat de techniek ondertussen veilig genoeg wordt geacht om ingezet te worden. De toestemming geldt voor de VeriChip, een minuscuul buisvormig chipje dat gegevens op kan slaan. De gegevens kunnen alleen door een externe scanner worden gelezen.

In de Rotterdamse Baja Beach Club werd onlangs al een ‘Vip Chip’ project gestart waarbij vaste klanten, na betaling van 1500 euro, een chip geïmplanteerd krijgen. Met deze chip kunnen de drankjes betaald worden.

Er zijn al verschillende privacyorganisaties die hun zorgen over de techniek hebben geuit, zeker wanneer de chips gevoelige informatie over de patiënten opslaat. Dit is een van de toepassingen waarop word gestudeerd. De chip zelf bevat alleen gegevens die worden uitgelezen.

Wanneer bijvoorbeeld informatie wordt gewijzigd na een doktersbezoek, gebeurt dat in een externe database, niet in de chip zelf. Om de privacy van de patiënt te beschermen, zou de chip alleen de noodzakelijk informatie op de chip worden opgeslagen. Zoals bijvoorbeeld de bloedgroep en eventuele allergieën, zodat alleen dit wordt prijsgegeven na een geautoriseerde scan. Daarnaast moet encryptie er voor zorgen dat de data niet door onbevoegden kan worden bekeken.

De producent van de VeriChip, Applied Digital Solutions, zegt dat de chip meer toepassingen kan hebben. Zoals bijvoorbeeld ter vervanging van toegangspasjes in beveiligde omgevingen of als geavanceerde opsporingsmethode. In de Verenigde Staten zijn er ongeveer al een miljoen huisdieren voorzien van een VeriChip.

De mogelijkheden voor de chip is nog altijd een onderwerp van verhitte discussies. De voorstanders wijzen vooral op de voordelen voor de patiënten, waarbij verkeerde behandelingen en vergissingen kunnen worden uitgesloten.

De VeriChip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel en kost tussen de 150 en 200 dollar per stuk. Naast de ludieke Baja VIP Chip zijn er weinig grootschalige, georganiseerde toepassingen in mensen bekend, maar door de goedkeuring van de FDA zal daar snel verandering in komen.