Abonneer je gratis op Techzine!

Met een heel, heel erg kleine neuslengte voorsprong, blijft Nederland Denemarken voor met het aantal breedband aansluitingen.

Daarmee heeft Nederland de meeste breedband aansluitingen binnen de EU. 22,4 procent van de mensen in Nederland heeft een breedbandaansluiting, in Denemarken heeft 22 procent een breedband aansluiting. Dit blijkt uit een rapport wat Viviane Reding vandaag aan de EU presenteert. Op Nederland en Denemarken volgen Finland en Zweden met 18,7 en 17,1 procent. Deze landen lopen nog wel voor op Japan en de VS, waar ‘slechts’ 16,4 en 14,5 procent is aangesloten op een breedbandaansluiting.

Het rapport biedt een momentopname van alle telecomzaken die plaatsvinden in de EU. Naast de breedbandaansluitingen was er ook plaats voor mobiele en vaste telefonie. Daaruit blijkt dat de kosten voor een gesprek van drie minuten of minder met 65 procent zijn gedaald. De kosten voor een gesprek van tien minuten zijn met 75 procent gedaald. Tot halverwege 2005 is het aantal gevallen dat bij het oversluiten van een abbonnement of het aanschaf van een nieuwe telefoon het bestaande nummer meenam, verdubbeld. In het totaal waren dit 24,3 miljoen nummers.