GitHub maakt private repositories voor niet-betalende gebruikers toegankelijk

Abonneer je gratis op Techzine!

Niet-betalende gebruikers van GitHub kunnen vanaf nu ook private repositories gebruiken. Tot nu toe moest deze groep code in publieke repositories plaatsen, omdat er geen andere mogelijkheid was. Dat meldt Silicon Angle.

Microsoft, eigenaar van GitHub, zegt dat gratis gebruikers nu een onbeperkt aantal private repositories kunnen hosten. Ieder project kan maximaal drie mensen bevatten die er samen aan werken. Als de projecten openbaar worden gemaakt, kunnen er meer mensen aan toegevoegd worden.

Microsoft

Microsoft kocht GitHub vorig jaar op voor 7,5 miljard dollar. De CEO van het platform zei toen dat de dienst “onafhankelijk als gemeenschap, platform en bedrijf” zal blijven bestaan. “Dit betekent dat GitHub de ontwikkelaar voorop blijft stellen, zich blijft onderscheiden en open toegankelijk blijft.”

Toen de overname werd aangekondigd, maakte sommige gebruikers zich echter zorgen dat Microsoft het beleid en de functionaliteit aan zou passen. Ontwikkelaars waren bang dat het niet meer het voornaamste platform van de tech-industrie voor open source-projecten zou zijn.

Met de stap om de private repositories ook beschikbaar te maken voor gratis gebruikers, toont het bedrijf opnieuw dat dit niet het geval is. Microsoft lijkt dan ook wat goodwill te willen kweken bij zijn gebruikers om meer programmeurs naar het platform te trekken.

Enterprises

Het lijkt er verder op dat Microsoft zich meer gaat focussen op het aantrekken van grote enterprises, die zouden betalen voor de dienst. Om dat mogelijk te maken, kondigde Microsoft ook aan om de twee betaalde diensten van het platform – GitHub Business Cloud en GitHub Enterprise – samen te voegen in een enkele dienst onder de Enterpise-banner. Daarbij wordt er betaald voor functies per gebruiker.

Daarnaast is de Developer suite nu omgedoopt naar GitHub Pro. Daarmee moeten “ontwikkelaars de tools die ze nodig hebben beter kunnen identificeren”.