2min

Tags in dit artikel

, , , ,

HP is met de Amerikaanse staat Californië een schikking overeengekomen van 14,5 miljoen dollar. In ruil daarvoor zal de staat het bedrijf en de huidige directieleden niet meer verder vervolgen voor het afluisterschandaal dat dit jaar bij de computerfabrikant speelde.

HP liet vanaf begin 2005 tot maart 2006 een aantal directieleden en journalisten door privédetectives volgen en afluisteren, nadat er op de website van CNET een artikel was verschenen waaruit duidelijk werd dat iemand uit de directie geheime informatie had gelekt naar de pers. Uiteindelijk kwam daaruit naar voren dat George Keyworth het lek was en hij hield daarom de eer aan zichzelf, alhoewel hij de onderzoeksmethodes van HP wel als ethisch onverantwoord bestempelde. Nadat bekend werd dat HP het onderzoek had uitgevoerd kwam het bedrijf onder vuur te liggen. Chairwoman Patrica Dunn stapte als gevolg van die kritiek ook op, omdat zij de toestemming had verleend voor het onderzoek.

Voor de staat Californië was dit echter niet genoeg en daarom besloot het juridische stappen te ondernemen tegen het bedrijf. Tot een uitspraak van de rechter zal het echter niet komen, want Californië en HP zijn een schikking van 14,5 miljoen dollar overeengekomen. Het bedrijf verzekerde bij monde van Chairman Mark Hurd weten dat het in de toekomst opnieuw de leider wil worden op het gebied van bedrijfsethiek en -verantwoordelijkheid.

In de schikking is overigens wel bepaald dat een onafhankelijke persoon de juridische en ehtische gang van zaken bij het bedrijf zal monitoren. Verder moet HP een een expert op het gebied van bedrijfsethiek aannemen en een expert op het gebied van interne zaken. Deze zullen ervoor zorgen dat interne zaken op een wettelijke manier worden afgerond

Voor Dunn en vier anderen is de zaak echter nog niet over, hun worden nog diverse zaken ten laste gelegd. HP lijkt er in ieder geval goed van af te komen met de schikking, alhoewel het voor het bespioneren van de medewerkers en journalisten ‘slechts’ 400.000 dollar kwijt was.