Abonneer je gratis op Techzine!

Apple kan wederom een aanklacht tegemoet zien wegens het geven van onjuiste informatie in een advertentie voor Apple’s MacBook. Het gaat om het aantal kleuren dat het scherm van een MacBook kan weergeven. Vorige week schikte Apple al een vergelijkbare zaak

Een juridisch bedrijf uit San Jose heeft de aanklacht ingediend. Apple beweert namelijk in een advertentie dat het scherm van een MacBook miljoenen kleuren kan tonen. In het echt kan de MacBook echter maar 262.144 kleuren weergeven. De reden hiervoor is dat Apple heeft gekozen voor een 6-bit TFT-scherm en niet voor een 8-bit TFT-scherm. Een 8-bit TFT-scherm kan namelijk wel miljoenen kleuren weergeven, om precies te zijn 16.777.216 kleuren. De 6-bit-versie blijft echter hangen op 262.144 kleuren. Apple heeft waarschijnlijk voor de 6-bit-versie gekozen aangezien dit goedkoper is om te produceren.

Het is verboden voor bedrijven om valse beweringen te doen in advertenties. Eerder werd Microsoft al aangeklaagd wegens het gebruik van de misleidende "Vista Capable"-sticker. Apple zal nu voor de rechter moeten aantonen dat de MacBook toch miljoenen kleuren kan weergeven.

Apple is niet het eerste bedrijf dat aangeklaagd wordt om deze reden. Dell, Viewsonic en Samsung gingen Apple al voor. Ook zij beweerden meer kleuren te kunnen weergeven dan in werkelijkheid het geval was. Volgens de rechter ging het in deze gevallen om opzettelijke misleiding van de consument. Het bedrijf AU Optoelectronics kwam echter met een nieuw argument. Zij menen dat "miljoenen kleuren" niet hetzelfde is als "miljoenen kleuren tegelijk". Of Apple dit argument zal gaan gebruiken is nog onduidelijk. Apple heeft nog geen reactie gegeven op de aanklacht.