Abonneer je gratis op Techzine!

Gisteren werd bekend dat Apple-ontwikkelaars van applicaties voor de iPhone en iPod Touch probeert over te halen om deze in plaats van gratis voor een kleine vergoeding aan te bieden.

Dit is volkomen in tegenspraak met de eerdere bevestiging van Steve Jobs dat ontwikkelaars hun applicaties gratis via de App Store – die in juni wordt gelanceerd – mogen aanbieden en Apple dat ook bemoedigt door hiervoor geen extra kosten in rekening te brengen.

Volgens mensen die met het proces te maken hebben, krijgt elke ontwikkelaar een ‘ontwikkelingspartner’ toegewezen. Deze mensen dringen er bij ontwikkelaars op aan om te overwegen een vergoeding te vragen voor hun applicatie in plaats van deze gratis beschikbaar stellen.

Dit zou enerzijds te maken kunnen hebben met de kosten van de App Store. Als alle applicaties gratis zijn dan zijn er voor Apple totaal geen inkomsten en draait het bedrijf verlies – hoewel winst maken niet het doel is – op deze service. Anderzijds kan het ook zijn dat Apple zeker wil zijn dat er voldoende kwaliteitsapplicaties zijn die voor een eerlijke prijs verkocht worden zodat gebruikers waar krijgen voor hun geld.

Het lijkt erop dat Apple ervoor wil zorgen dat er niet alleen maar gratis applicaties in zijn App Store beschikbaar zijn, maar dat er ook betaalde applicaties zijn – al dan niet van een hogere kwaliteit. De populariteit om applicaties voor de iPhone en iPod Touch te ontwikkelen is ongekend. Dat bleek eerder uit de tweehonderd duizend gedownloade exemplaren van de SDK voor de iPhone en het feit dat de WWDC – die aanstaande maandag van start gaat – voor het eerst volledig uitverkocht is.