3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Kommer en kwel gisteren op de wereldwijde beurzen. Op de AEX in Nederland had Fortis het zwaar te verduren, maar op de Nasdaq in de Verenigde Staten mocht onder andere Apple zware klappen opvangen.

Het aandeel Apple moest maar liefst 17,92 procent inleveren en zakte naar een historisch dieptepunt van 105,26 dollar. Oorzaak voor de extreme daling van het aandeel van de fabrikant van consumentenelektronica uit Cupertino was twee Amerikaanse investeringsbanken die hun vooruitzichten op de situatie van Apple flink bijstelden.

Morgan Stanley paste het prijspeil van aandelen Apple aan van 178 dollar naar 115 dollar. Volgens analiste Katy Huberty van Morgan Stanley is de groei in de verkoop van computers er inmiddels wel zo’n beetje uit en dat wat overblijft bevindt zich voornamelijk in het segment beneden de duizend dollar, een segment waarmee Apple zich nog niet actief bezighoudt, maar mogelijk wel van plan is om te gaan doen.

Daarnaast noemt ze enkele scenario’s hoe de situatie voor Apple zich kan gaan verhouden. In het gunstigste geval neemt de groei van de opbrengst van aandelen licht af en neemt deze vormen aan van de niveau’s die aan het einde van hun juni-kwartaal werden gemeld. Ze verwacht dat het december-kwartaal opbrengsten van aandelen laat zien die acht procent jaar-op-jaar lager uitkomen. Tot slot geeft ze aan dat Morgan Stanley van mening is dat veelvouden van snelgroeiende beursnoteringen in de huidige omgeving blijven krimpen en dat ze denkt dat Apple hier niet immuun voor zal zijn.

Naast Morgan Stanley stelde ook investeringsbank RBC Capital Markets zijn verwachtingen voor Apple bij. Analist Mike Abramsky van RBC noemt een ‘verslechterende economie waarin consumenten minder uitgeven’ met als gevolg dat er een verminderd zicht op groei en marges ontstaat als de oorzaak voor zijn bijstelling van het Apple-aandeel. Hij stelde de prijs bij van 200 naar 140 dollar.

Hij verwijst daarnaast naar een recent onderzoek van RBC onder de naam Changewave waaruit blijkt dat de aankoop van Macs stabiliseert naar modaal. Waar in augustus nog 34 procent van plan was om binnen negentig dagen een Mac-notebook aan te schaffen, is dat percentage inmiddels gezakt naar 29 procent. Voor desktops geldt een percentage dat van 30 procent in augustus gedaald is naar 26 procent.

"Dit zijn de grootste dalingen in pakweg 2,5 jaar", geeft Abramsky aan, toevoegend dat een apart Changewave-onderzoek met 4100 ondervraagden onthulde dat veertig procent van de consumenten van plan is om in de komende 90 dagen minder aan elektronica uit te geven. Volgens Abramsky is dit "het slechtste vooruitzicht dat we ooit gezien hebben."

Ondanks zijn minder positieve vooruitzichten op de situatie van Apple verwacht hij dat Apple over geheel 2008 rapporteert dat het bedrijf 14 miljoen iPhones heeft verkocht. In 2009 zal dat aantal volgens Abramsky gestegen zijn naar 24 miljoen. Ook verwacht hij dat de verkoop van computers tegen het einde van 2009 met 4,1 procent is gestegen. Data die nog ver voor ons liggen. Hij stelt tot slot voor dat Apple een deel van zijn 21 miljard cash-kapitaal gebruikt om de resterende vijf procent van de aandelen zelf te kopen om de koers weer een beetje stabiel te krijgen en de aandeelhouders tevreden te houden.