Abonneer je gratis op Techzine!

Intel ziet de omzet in het huidige kwartaal flink inzakken. De chipfabrikant lijkt het zoveelste slachtoffer van de economische crisis.

In plaats van een omzetstijging van drie procent, verwacht Intel nu een omzetdaling van twaalf procent. De huidige verwachting is dat de omzet rond de negen miljard zal liggen, met een afwijking van 300 miljoen dollar hoger of lager. Eerder was dat nog rond de tien miljard. Gisteren werd de aangepaste, financiële verwachting op de website van Intel gepubliceerd.

Reden is dat de klanten van Intel minder aankopen maken bij de chipfabrikant. Ze maken namelijk eerst hun eigen voorraden op om geld te besparen waarna pas weer nieuwe aankopen worden gedaan. Ook willen ze de economische ontwikkelingen aanzien.

Een gevolg hiervan is dat Intel minder geld kan uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling. Het budget hiervoor daalt in het vierde kwartaal met 100 miljoen dollar. Van 2,9 naar 2,8 miljard dollar. Dit omdat de omvang van het R&D-budget deels bepaald wordt door de omzet.

Naar verwachting zal het marktaandeel van Intel vanmiddag dalen met enkele procenten vanwege deze omzetbijstelling.