1 min

Tags in dit artikel

,

De elektronicafabrikant Samsung heeft bekendgemaakt dat het voor het eerst in zijn bestaan een kwartaalverlies heeft geboekt.

Ook ’s werelds grootste geheugenchip- en monitorfabrikant heeft te leiden onder de economische teruggang en de steeds minder wordende vraag. Het nettoverlies in het vierde kwartaal bedroeg 22,2 miljard won, oftewel ongeveer 12,8 miljoen euro. Een jaar geleden werd nog een winst gehaald van 2,21 biljoen won.

"De wereldwijde economische teruggang heeft een nadelig effect op onze verkopen van elektronicagoederen in het vierde kwartaal, traditioneel een sterke periode voor elektronicaconcerns," aldus Samsung in een verklaring.

De verkopen in het vierde kwartalen gingen wel omhoog, namelijk met 5,5 procent. Echter werd Samsung met name hard getroffen in de verkopen van geheugenchips. Zestig procent van Samsungs verlies in het vierde kwartaal is hieraan te wijten. De geheugenafdeling stond met 56 miljard won in het rood.

Ook bij de beeldschermen ging het minder goed. Daar werd 35 miljard won kwijtgeraakt. Wel ging het goed bij de verkopen van mobiele telefoons. Er werden in vergelijking met het jaar ervoor in 2008 22 procent meer telefoons verkocht. De resultaten van de verkopen van mobiele telefoons in het vierde kwartaal werden echter niet bekendgemaakt.

De verwachting is dat het in het eerste kwartaal niet veel beter wordt omdat het teveel aan chips zal blijven aanhouden, zeker de eerste helft van 2009.

Samsung is de op een na grootste chipfabrikant van de wereld.