Abonneer je gratis op Techzine!

Apple-topman Steve Jobs, die eerder dit jaar met ziekteverlof ging, heeft ondanks zijn afwezigheid de touwtjes bij Apple nog steeds strak in handen. Dit meldt althans de Wall Street Journal op basis van interne bronnen.

Jobs’ gezondheid is al lange tijd iets waar met name analisten en investeerders voortdurend op letten. In 2004 werd Jobs behandeld voor een zeldzame vorm van alvleesklierkanker. Hoewel hij stelde hiervan genezen te zijn, blijft zijn gezondheid reden tot bezorgdheid.

Volgens velen lijkt hij elke keynote ‘dunner te zijn geworden’. Hij zei echter dat zijn gezondheid ‘een privé-zaak’ is en liet daar tot begin dit jaar dan ook weinig over los.

Begin dit jaar maakte hij dan ook bekend dat hij lijdt aan een verstoorde hormoonhuishouding. "Mijn doktoren denken dat het wel tot het einde van dit voorjaar zal duren voor ik weer helemaal gezond ben. Gedurende mijn herstel zal ik actief blijven als CEO van Apple", aldus Jobs in de brief die hij op 5 januari rondstuurde. Een week later zei hij echter dat hij zeker tot juni nodig zou hebben om volledig te kunnen herstellen. Gedurende die periode heeft hij officieel ziekteverlof genomen.

De dagelijkse werkzaamheden van Jobs worden gedurende zijn ziekteverlof waargenomen door Tim Cook, maar Jobs zou naar eigen zeggen gewoon betrokken blijven bij ‘grote strategische beslissingen’. Volgens mensen die met de situatie bekend zijn, werkt Jobs gewoon vanuit zijn huis in Paolo Alto, Californië aan de uitwerking van belangrijke strategieën en nieuwe producten.

Hij zou regelmatig nieuwe producten reviewen en ook wijzigingen aanbrengen in plannen voor bepaalde producten. Jobs zou in het bijzonder erg betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de nieuwe gebruikersinterface van het derde iPhone-besturingssysteem (iPhone OS 3.0, red.), dat op 17 maart door Apple aan de wereld werd onthuld.

Mensen die bekend zijn met de strategieën van Apple zeggen tevens dat Apple onder andere werkt aan nieuwe iPhone-modellen. Maandag werd bekend dat Apple voor het tweede kwartaal van 2009 vier miljoen nieuwe iPhones heeft besteld. Er gaan al lange tijd geruchten dat Apple met de productie van de nieuwe iPhone-modellen is begonnen.

Daarnaast wordt er volgens dezelfde mensen door Apple ook gewerkt aan nieuw draagbaar apparaat dat kleiner is dan de huidige laptops, maar groter is dan een iPhone of iPod Touch. Dit schijnt een nieuw licht op de geruchten omtrent de introductie van een netbook van Apple. Apple heeft altijd aangegeven dat deze markt niet interessant genoeg is, maar langzamerhand lijkt dit meer een strategisch besluit geweest te zijn, dan de waarheid.

Veel aandeelhouders zien Steve Jobs als de creatieve leider binnen Apple waar het bedrijf niet zonder zou kunnen. Sinds de speculaties over de gezondheid van Jobs de boventoon gingen voeren, heeft het aandeel Apple op technologie-index Nasdaq daar zienderogen onder geleden. Om de gemoederen wat te bedaren, stelde Apple dat het bedrijf niet volledig afhankelijk is van Steve Jobs.

De angst die onder aandeelhouders heerst, is echter wel te verklaren. In 1985, negen jaar na de oprichting van Apple, ontstond een machtsstrijd tussen Steve Jobs en de nieuwe CEO John Sculley. Apples Raad van Bestuur koos Sculleys kant en onthief Jobs van zijn taken waarop Jobs ontslag nam bij Apple en zelf NeXT Inc. opstartte. Na Jobs’ vertrek ging het steeds slechter met Apple en uiteindelijk moest de acquisitie van Jobs’ bedrijf NeXT ervoor zorgen dat Jobs terugkeerde naar Apple om de touwtjes opnieuw in handen te krijgen. Dit heeft geleid tot het Apple van tegenwoordig.

Volgens Apple-woordvoerder Steve Dowling ‘ziet Steve er naar uit om eind juni bij Apple terug te keren’. Dit betekent waarschijnlijk dat hij de Worldwide Developers Conference-keynote, die begin juni plaatsvindt, niet zal leiden. Apple wil zelf weinig loslaten hoe het bedrijf functioneert zonder Steve Jobs die vanuit zijn kantoor de zaken in de gaten houdt. Marketingdirecteur Phil Schiller zei in een interview afgelopen maand: "We proberen gewoon te doen wat we altijd doen".

Mensen die bekend zijn met de werkzaamheden van Apple stellen dat Tim Cook en de andere stafleden voldoende ervaring hebben en begrijpen hoe Jobs over bepaalde zaken denkt. Bovendien zou er een productroadmap voor de komende jaren klaarliggen. Volgens Shaw Wu, analist bij Kaufmann Brothers, zijn investeerders wel voorbereid op een eventuele beperkte rol die Jobs uiteindelijk zal spelen. "Wat men verwacht is dat Steve Jobs een voorzittende rol zal behouden en dat Tim Cook deze rol zal formaliseren", aldus Wu.