Apple is deze week veroordeeld wegens het misbruiken van een patent voor de verwerking van gegevens. Het bedrijf moet een schadevergoeding van 19 miljoen dollar aan patenthouder OPTi betalen.

Volgens een Texaanse rechtbank heeft Apple bewust drie eisen van het patent misbruikt. Het patent beschrijft een techniek die het mogelijk maakt om kleine gedeelten cachegeheugen weg te ‘snoepen’, wat ervoor zorgt dat informatie tussen een processor, zijn geheugen en andere elementen van een computer kan ‘pendelen’.

Volgens AppleInsider is de rechtzaak die in januari 2007 van start ging een klassiek voorbeeld van een firma die grote bedrijven op basis van breedgeformuleerde patenten aanklaagt. Het zou dan ook puur bedoeld zijn als methode om royalties en schadevergoedingen voor de patenten binnen te slepen.

OPTi stopte in 2003 al met alle originele fabricage en verkoop van haar product en richt zich sindsdien volkomen op rechtzaken als een primaire vorm van inkomen. Het bedrijf klaagde eerder al processormaker AMD aan voor processors die niet door Apple noch andere bedrijven gebruikt werden.

Volgens Apple zou het patent niet geldig zijn. Het bedrijf stelde dat de beschreven technieken erg voor de hand liggend zijn. Ook zou uit eerdere gevallen gebleken zijn dat het patent geen standhoudt. Rechter Charles Everingham wees beide argumenten af en houdt het patent in stand.

Apple zelf heeft nog niet op het verlies gereageerd. Patenthouder OPTi verklaarde dat het hoopt om in de toekomst ‘omzet uit licenties’ van Apple en andere bedrijven te halen.