Abonneer je gratis op Techzine!

Tot voor kort konden Nederlanders alleen gebruik maken van het 3G-netwerk. Tele2 heeft nu als eerste in Nederland een 4G-netwerk gebouwd. Het mobiele netwerk in Diemen en Amsterdam Zuidoost biedt in theorie downloadsnelheden tot 100 Mbps.

Het 4G-netwerk, gebaseerd op de Long Term Evolution-technologie, is ongeveer tien keer sneller dan het 3G-netwerk. Tele2 gaf aan dat de nieuwe technologieën er in de toekomst voor moeten zorgen dat er snelheden behaalt worden tot 15 keer sneller dan de huidige standaard.

Stockholm had eind 2009 de wereldprimeur. De hoofdstad van Zweden was de eerst stad met een 4G-netwerk, momenteel werkt Tele2 in Zweden aan een landelijk 4G-netwerk. Een landelijk LTE-netwerk in Nederland zal nog enige tijd op zich laten wachten. In april werden frequenties voor de mobiele internet-markt geveild door het ministerie van Economische Zaken. Tele2 kocht daarbij een vergunning van 40 MHz, maar dit is echter niet voldoende om een landelijk 4G-netwerk te introduceren.

"Er moet nog duidelijkheid komen over de verdeling van lage frequenties, die nodig zijn om een kostenefficiënt landelijk dekkend mobiel netwerk te bouwen", aldus Tele2.