Abonneer je gratis op Techzine!

Zoals al eerder bekend is het door Microsoft geleide CPTN Holdings-consortium van plan om 882 Novell-patenten over te kopen. Iets wat voor voor ongerustheid zorgt bij verschillende organisaties, deze maken zich zorgen over onder meer de ontwikkeling van opensourcesoftware als die patenten in handen komen van dit consortium maar voornamelijk Microsoft.

Het CPTN Holding-consortium bestaat uit 4 verschillende bedrijven namelijk Apple, EMC, Oracle en Microsoft. Deze bedrijven willen vanuit de CPTN Holding een groot aantal van Novell’s-patenten overnemen. Lang niet iedereen is hier blij mee, Microsoft heeft in het verleden laten met regelmaat getracht open source software onderuit te halen of tegen te werken. Diverse organisaties maken zich nu zorgen dat de patenten wellicht gebruikt gaan worden om de ontwikkeling van open source software moeilijker te maken of wellicht tegen te gaan.

De Europese Unie heeft vooralsnog geen bezwaar tegen de verkoop van de patenten, dat blijkt uit een opmerking van EU-commissaris Joaquín Almunia. Almunia houdt zich onder meer bezig met mededingingszaken, er is geen goedkeuring nodig van de toezichthouders omdat er geen aanwijzingen zijn voor overtredingen van de Europese regels. CPTON Holdings gaat de patenten waarschijnlijk overnemen voor een bedrag van 450 miljoen dollar.