2min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft de websites van verschillende Franstalige Belgische kranten uit haar zoekmachine verwijderd. Dat is het gevolg van een rechtzaak tussen Google en de Belgische kranten.

Dat meldt Associated Press op haar website. De kranten stapten in 2006 naar de rechter, omdat Google zonder betaling of toestemming de artikels had opgenomen op haar nieuwsdienst Google News. Op deze website van Google worden titels, de eerste paar regels van het artikel, mogelijk een afbeelding en een link naar het betreffende artikel opgenomen. De kranten waren van mening dat dit een inbreuk was op hun auteursrecht en dat zij hierdoor inkomsten misliepen, zij spande daarop een rechtszaak aan. Deze rechtzaak wonnen de Belgsiche kranten, de rechter bepaalde dat Google niet langer links mocht opnemen naar de nieuwsartikelen van de kranten op Google.be en Google.com.

Ook in hoger beroep stelde het Hof van Beroep de Belgische kranten in het gelijk. Google kreeg van de rechter een waarschuwing dat het een boete van 25.000 euro per dag riskeerde als Google het publicatieverbod negeerde. Daarop besloot Google om zich volledig aan de uitspraak van de rechter te houden en alle links naar de kranten te verwijderen van Google.be en Google.com. Google haalde kranten uit alle zoekresultaten van de zoekmachine en uit Google News.

De Franstalige krant La Capitale is nu wederom boos en spreekt van een "boycot" door Google. La Libre, een andere Franstalige Belgsiche krant, meent dat er een onderscheid gemaakt dient te worden tussen de zoekmachine en Google News. Iets wat de rechter echter niet heeft gedaan door slechts de domeinnamen Google.be en Google.com te vermelden in de uitspraak.

William Echikson, een woordvoerder van Google, zegt het spijtig te vinden dat Google alle verwijzingen naar de Belgische kranten uit zijn zoekmachine heeft verwijderd. Google is bereid om de kranten weer op te nemen in de zoekresultaten, maar moet dan wel afzien van enige vorm van schadevergoeding. Dit omdat het toelaten van de Belgische kranten in strijd is met de uitspraak van de rechter.

Google is overigens van mening dat de Google News dienst geen inbreuk pleegt op het auteursrecht maar juist zorgt voor meer bezoek naar de websites van de uitgevers. Doordat het bijdraagt aan meer bezoekers op de websites zou het juist meer geld moeten opleveren dan geld kosten. Google kon de rechter hiervan echter niet voldoende overtuigen.